Bild
En panel med rekryterare svarar på studenternas frågor om att söka jobb
Fem rekryterare gav sina bästa tips till studenter inför att de ska söka jobb.
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

Rekryterarnas bästa tips när du söker jobb

Publicerad

CV med eller utan foto? Vilka ”red flags” ska man undvika? Vad tittar rekryterarna efter? Är det nödvändigt att ha höga betyg? Detta var några av frågorna som en panel med rekryterar svarade på under ”Inside a Recruiters Mind 2024”.

Handelshögskolans Career Service bjuder varje år in skolans studenter till en kväll där rekryterare svarar på frågor och ger sina bästa tips om hur man ska göra för att bli framgångsrik i sitt jobbsökande. I årets panel deltog rekryterare från Deloitte, Volvo Cars, Essity, Fortos Management Consulting och Jerrie.

Frågorna var många och det var tydligt att rekryteringsprocessen, vad man tittar efter och vad som är viktigt varierar beroende på företag och vilken roll det handlar om. Något som stack ut i årets panelsamtal var trenden mot anonymisering:

– Även om det fanns olika åsikter så menade flera i panelen att man inte ska ha ett (professionellt) foto i sitt CV. De pratade också om att utvecklingen går mot att både namn och kön tas bort. Detta nämndes knappt för några år sedan och det är intressant att se denna ökade medvetenhet om omedveten partiskhet och en utveckling mot en anonymisering av kandidaterna i ansökningsprocessen, säger Hannah Bäcklin, karriärcoach på Handelshögskolan.

Ett tydligt CV ger snabbt en bild av vem du är

Ett CV ska vara skräddarsytt för rollen man söker, ge en tydlig bild av vem du är och vad du kan och förstås inte innehålla några stavfel. Det kan vara mer än en sida, så länge innehållet är relevant. En enkel design kan många gånger vara att föredra jämfört med en mer avancerad. Även mindre kvalificerade sommarjobb kan vara bra att ta med eftersom allt ger erfarenheter, till exempel av service och kundbemötande. Vikten av höga betyg varierar mellan arbetsgivare och roller, och kan vägas upp av erfarenheter av företagande, extrajobb, idrott etc. Behovet av att kunna svenska på arbetsplatser där företagsspråket är engelska varierar också, men för att bli en del av gemenskapen och kunna hänga med i småpratet är det en stark rekommendation att man lär sig svenska, men man behöver inte kunna språket flytande.

Förbered dig inför intervjun

Första intrycket av kandidaten är viktigt, och det skapas redan före intervjun. Tänk på att dina kläder påverkar, det gäller även vid en videointervju. Ta dig tid innan du svarar på frågor, tystnad är inte farligt. Om du får kompetensbaserade frågor (t. ex. ”Har du någon gång varit tvungen att arbeta mot en snäv deadline?”, ”Har du någon gång varit tvungen att fatta ett svårt beslut”) ska du kunna ge exempel när du svarar. Förbered gärna några frågor till arbetsgivaren. De kan till exempel handla om rollen eller teamet.

Automatiserade videointervjuer är allt vanligare och de flesta använder någon form av test. Träna på online-tester innan det är dags, så övar du upp sin förmåga att svara. Via Career Service kan du hitta länkar för att öva.

Bästa karriärråden

Slappna av! Det jobb du får efter examen är bara det första under din karriär. Du ska arbeta i många år och om du inte tycker att jobbet passar dig kan du byta. Du behöver inte veta vad du vill bli, det är bra att pröva olika saker. Samtidigt är det bra att redan tidigt börja fundera på vad du vill göra efter examen. Gå på evenemang, lär känna arbetsgivare och skapa dig en bild av hur det är att jobba där. Prova olika extrajobb och sommarjobb, det ger dig erfarenheter och utvecklar dina så kallade ”soft skills”, som är lika viktiga eller till och med viktigare än dina tekniska förmågor (”hard skills”).

Rekryterarnas tips om CV, nätverkande och vilka roller de kan erbjuda nyutexaminerad

Vad tittar ni efter i ett CV?

  • Essity: Ett cv ska vara strukturerat, med tydliga punkter som visar på dina erfarenheter, din utbildning och vilka språk du kan.
  • Jerrie: Går det att förstå vad kandidaten har gjort? Är CV:t konsekvent. Finns det några luckor? CV:t ska vara klart och tydligt och det ska vara enkelt att få en tydlig bild av kandidaten på mindre än en minut.
  • Deloitte: Ett CV ska följa en tydlig struktur och vara lätt att läsa så att man snabbt kan hitta den viktigaste informationen, som utbildning, arbetslivserfarenhet, aktiviteter vid sidan om utbildningen, språkkunskaper och andra färdigheter och intressen.
  • Volvo Cars: Arbetslivserfarenhet, färdigheter, certifieringar, språk (vid behov), projekt, utbildning och tydliga kontaktuppgifter.
  • Fortos: Vi har ganska tydliga kvalifikationer som vi letar efter hos en kandidat så jag kontrollerar om CV:t uppfyller dessa och om det finns några särskilda saker att ta upp i en potentiell intervju.

Hur viktigt är nätverket för att få ett jobb i din bransch, och hur gör man för att nätverka på ett bra sätt?

  • Essity: Det är viktigt att vara proaktiv och skapa kontakt med relevanta personer inom området, t ex genom LinkedIn eller genom att ta kontakt med gästföreläsare. Var inte rädd för att fråga om praktikplats/”internship” och sommarjobb. Det värsta som kan hända är att de säger nej.
  • Jerrie: Nätverkande är bra, men studenter behöver inte överdriva detta. Aktivitet och att vara uthållig är nyckeln när du söker jobb. Lär dig av dina misstag och gå vidare. Effektivt nätverkande kan vara att delta i ett evenemang som Inside a Recruiters Mind. Linkedin är också ett bra ställe att nätverka.
  • Deloitte: Det är ingen förutsättning för att få ett jobb, men är bra för nyutexaminerade och även senare i karriären. Det är viktigt att lära känna Deloitte som företag och vår kultur så tidigt som möjligt genom att gå på karriärmässor och evenemang som vi anordnar eller deltar i. Ett bra första steg är också att följa oss på LinkedIn och Instagram @deloittesweden.
  • Volvo Cars: Nätverkande är viktigt i alla branscher, både personligen och professionellt. Tips: Utveckla en stark närvaro online, använd alumnnätverk, delta i branschevenemang, karriärmässor och liknande.
  • Fortos: Att nätverka är alltid bra men vi är också väldigt strikta med vissa kvalifikationer som måste uppfyllas.

Vilka roller kan en nyutexaminerad student från Handelshögskolan få hos er?

  • Essity: Sales & Marketing Controller, HR, customer service/representative. Sommarjobb inom Marknadsföring, försäljning, finans mm
  • Jerrie (rekryteringskonsult): Utbildning är jättebra, men som nyutexaminerad behöver man utveckla kompetens. Det bästa är att börja från botten på en ingångsnivå, inte alltid nödvändigtvis inom ditt "fält", och att bygga färdigheter som sedan kan leda dig till det jobb du verkligen vill ha eller siktar på inom ditt område. Som nyutexaminerad är det viktigt att förstå att karriären inte alltid går spikrakt, och att det är mer än ok.
  • Deloitte: roller inom revision och [assurance], konsult, finansiell rådgivning, riskrådgivning, skatt och juridik, men också roller inom stödfunktioner som IT och HR.
  • Volvo Cars: roller inom kundtjänst, juridik, affärsutveckling, försäljning, HR, Talent Acquisition,  marknadsföring, finans, data/affärsanalytiker och många fler.
  • Fortos: Hos oss börjar alla nyutexaminerade (med arbetserfarenhet mindre än 1 år) som Associate Management Consultant.
Tack till de medverkande rekryterarna:
  • Sadaf Azarijafari, Employer Attractiveness & Talent Acquisition Specialist, Essity
  • Igor Glavan, Recruitment Consultant, Jerrie
  • Ramus Öhman, Senior Talent Acquisition Specialist, Deloitte
  • Simona Popencu, Senior Lead Recruiter Europe, Volvo Cars
  • Sara Wetterling, Management Consultant, Fortos Management Consulting