Bild
Omslag specialnummer av Ord&Bild
Omslag till specialnummer ግዜ/TID/TIME av tidskriften Ord&Bild
Foto: Ord&Bild
Länkstig

Internationell dag om varför brott mot journalister inte straffas

Ett specialnummer om de som fängslades i Eritrea för 20 år sedan och ett seminarium om varför ingen straffas när journalister dödas och torteras.
– Min förhoppning är att detta ska bidra till en ökad kunskap om den kamp som Dawit Isaak och hans kollegor har fört och för, säger UNESCO-professor Ulla Carlsson inför den Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister, den 2 november.

I höst är det 20 år sedan Eritreas president Issaias Afwerki förbjöd alla oberoende medier i landet, bland annat tidningen Setit där Dawit Isaak verkade. Tidningen var en av Eritreas mest respekterade medier. Dawit Isaak och flera journalister och andra publicister med honom fängslades.

Nu har den Göteborgsbaserade före detta fristadskonstnären Ghirmay Yohannes tillsammans med Pen Eritrea och tidskriften Ord&Bild sammanställt ett specialnummer, ግዜ/TID/TIME, där dessa journalister, dramatiker och redaktörer porträtteras. Vilka var de och vad har hänt med dem? Och vad kan vi göra för att få de fängslade journalisterna frigivna? Tidskriften är på svenska, engelska och tigrinja.

En fråga om liv och död

I publikationen intervjuas Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik, JMG.

– Det är av stort värde att ett dokument som detta publiceras lägligt i anslutning till den Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister, konstaterar hon. Totalt sitter elva journalister i fängelse i Eritrea idag, utan tillgång till advokater eller planerade rättegångar. Eritrea rankas på plats 180 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex!

Hon påminner om att yttrandefrihet för många är en fråga om liv och död:

– Kampen för yttrandefrihet är ständigt pågående. Det krävs politisk vilja och mod och är en kamp som måste föras.

Hoten växer globalt

– Vi ser idag ett växande hot mot mediernas frihet och oberoende journalistik globalt, fortsätter Ulla Carlsson och hänvisar till  UNESCO:s nypublicerade rapport World Trends in Freedom of Expression and Media Development Report 2021.

Trots ansträngningar på senare år för att stärka journalisters säkerhet fortsätter mord på journalister, kidnappningar, godtyckligt frihetsberövande och tortyr – enbart för att de utövar sitt yrke. Flertalet fall förblir olösta.

Idag dödas journalister även utanför krigs- och konfliktzoner. I ett allt större antal länder hotas journalister av såväl påtagliga fysiska som verbala attacker när de söker avslöja organiserad brottslighet, korruption och maktmissbruk. Vissa regeringar investerar alltmer i online-övervakning för att kontrollera aktivister och journalister. Det är något som har ökat under pandemin.

Även om mord på journalister minskade något under den senaste femårsperioden ökar godtycklig internering och fängelse samt hot om våld både online och off-line. Förra året, 2020, fängslades 274 journalister – det är den högsta siffran på tre decennier.  Kvinnliga journalister är särskilt utsatta för sexuella och fientliga trakasserier och våld.

Välkommen till seminarium med Reportrar utan gränser

På den Internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister hålls ett online seminarium för alla intresserade, Journalister dödas och torteras – varför straffas ingen?

Då uppmärksammas bland annat situationen för journalister i Belarus där en rapport från Reportrar utan gränser och Världsorganisationen mot tortyr visar på ett systematiskt förtryck mot journalister. Dessutom presenteras en ny rapport från Unesco som visar på en allvarlig situation för utrikeskorrespondenter.

Seminariet, som sänds live på Facebook, arrangeras av Reportrar utan gränser  i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket, Svenska Unescorådet och Fojo.

Datum och tid: Tisdagen den 2 november klockan 14:00-16:00

Mer information och livesändning:  Läs mer om och följ seminariet på Reportrar utan gränsers Facebook: https://www.facebook.com/events/541561026917320/

Beställ specialnumret ግዜ/TID/TIME

Tidskriften ግዜ/TID/TIME, som är på svenska, engelska och tigrinja, kan beställas av Nätverkstan via e-post: nvdistro@natverkstan.net