Toxikologiska mekanismer – kemikalieinteraktioner i fisk (CYP-lab)

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för biologi och miljövetenskap

Kort beskrivning

Vi är intresserade av fysiologiska och molekylära mekanismer som orsakar oönskade kemikalieinteraktioner i fisk. Vårt pågående projekt fokuserar på nyckelprotein i avgiftningssystemet och hur kemikalier enskilt och i blandningar påverkar detta system, och utförs på odlade fiskceller. Syftet är att utveckla nya modeller baserade på fysiologiska data som beskriver synergistiska blandningseffekter mellan olika klasser av substanser inklusive steroidhormoner, läkemedel och aromatiska kolväten. Vår hypotes är att genom att beskriva ”flaskhalsarna” i avgiftningssystemet kan vi skapa nya alternativa modeller, som sedan kan användas för att uppskatta och förutse oönskade blandningseffekter.

Medlemmar

Malin Celander (professor)
Charlotte Alvord (doktorand)

Pågående forskningssamarbeten