Bild
Musselbank i Skagerrak.
Musselbank i Skagerrak. Biogeniska rev är en av livsmiljöerna som är skyddade enligt EU:s habitatdirektiv.
Foto: Åsa Strand, IVL

MARHAB

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
Total projektbudget 42 M SEK, varav GUs budget är 7.2 M SEK.
Projekttid
2024 - 2027
Projektägare
Institutionen för biologi och miljövetenskap

Kort beskrivning

MARHABs mål är att förbättra bevarandestatusen för marina ekosystem i Kattegat-Skagerrak-regionen och utanför genom att tillämpa ett ekosystemperspektiv på förmågan att återställa och upprätthålla marina livsmiljöer.

Om projektet

Marina livsmiljöer är under press. Trots att EU:s habitatdirektiv antogs för 30 år sedan har de allra flesta marina livsmiljöer och arter som skyddas enligt direktivet fortfarande en ogynnsam bevarandestatus. Situationen är särskilt akut i norra Europa, där bevarandestatusen för marina livsmiljöer i regionen Kattegatt-Skagerrak genomgående är dålig. Tillgängliga bevis visar att statusen för dessa livsmiljöer är nära kopplad till fisket, både genom den direkta fysiska påverkan av fisket, men framför allt också genom indirekta effekter, där förlust av stora rovfiskar och deras reglerande roll orsakar så kallade "trofiska kaskader", störningar genom ekosystemet och leder till en försämring av bentiska livsmiljöer. Det är uppenbart att de tillämpade bevarandeåtgärderna inte har varit tillräckliga för att stoppa de förödande effekterna av fiske och andra antropogena påfrestningar på de skyddade livsmiljöerna. För att förhindra ytterligare minskning av den biologiska mångfalden i dessa livsmiljöer finns det ett akut behov av att (1) införliva och sprida kunskap om trofisk dynamiks roll och betydelse för att upprätthålla livsmiljöernas funktion och hälsa, och (2) förena fiskeriförvaltning med bevarande av biologisk mångfald.

MARHABs mål är att förbättra bevarandestatusen för marina ekosystem i Kattegat-Skagerrak-regionen och utanför genom att tillämpa ett ekosystemperspektiv på förmågan att återställa och upprätthålla marina livsmiljöer som skyddas enligt EU: s habitatdirektiv, och vidare genom att visa vägar för att förbättra definitionen av "gynnsam bevarandestatus" för dessa och liknande livsmiljöer (Figur högst upp på sidan). MARHABs ambition är att främja ekosystemdynamik och trofiska kopplingar som anses vara avgörande för livsmiljöns hälsa och bidra till att påskynda den mycket försenade avstämningen mellan bevarande av marin biologisk mångfald och fiskeriförvaltning. Vi anser att det är brådskande att använda tillgänglig vetenskap som pekar på toppredatorernas centrala funktion för att upprätthålla och återställa livsmiljöernas hälsa och motståndskraft i tempererade marina ekosystem. Detta kommer endast att vara möjligt genom en fullständig bedömning av fiske som en viktig drivkraft för förändring i marina ekosystem.

Bild som visar projektets teori om förändring.
MARHAB:s teori om förändring.
Foto: Even Moland, Havforskningsinstituttet

 Mitten av bubblan: projektets vision är att bidra till att uppnå hälsosamma, motståndskraftiga och produktiva ekosystem. Vänster sida av cirkeln: exempel på kopplingar mellan trofiska grupper som är involverade i ekosysteminteraktioner som är nödvändiga för att upprätthålla livsmiljöns hälsa. Höger sida av cirkeln: MARHAB:s tillvägagångssätt för att förverkliga vår vision.

Det 4-åriga Horizon Europe-projektet är ett samarbete mellan: Havforskningsinstituttet (Norge, koordinator), Göteborgs Universitet (Sverige), SLU (Sverige), DTU Aqua (Danmark), University of Algarve (Portugal) och CNRS (Frankrike). Teamet från Göteborgs Universitet kommer att fokusera på konnektivitet och intraspecifik mångfald i biogena habitat, och även på förflyttning och trofiska kopplingar mellan toppredatorer och habitat.