Bild
ransoneringskö
Människor i kö för att köpa ägg vid äggransonering under andra världskriget. Fotot är taget på Oxtorgsgatan i Stockholm 1941.
Foto: Aftonbladet, Okänd (Aftonbladet). Stockholms stadsmuseum
Länkstig

Ett HUM om: Krismat genom tiderna

Kultur & språk

Hur agerar vi konsumenter i händelse av kris och vad äter vi? Maria Persson är kulturarvsforskare vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om nutida samhällsfenomen.

Föreläsning
Datum
7 nov 2022
Tid
18:00 - 19:00
Plats
Trappscenen, Stadsbiblioteket Göteborg

Arrangör
Humanistiska fakulteten i samarbete med Stadsbiblioteket
Bild
Maria Persson.
Maria Persson.
Foto: Gunnar Jönsson

Med utgångspunkt i Coronakrisens hamstring av livsmedel våren 2020 och livsmedelsbristen under tiden för de två världskrigen diskuterar hon ämnet krismat. Hur har svenska myndigheter styrt vår krisrelaterade konsumtion, vad är en falsk maträtt och när kunde du handla räv och ekorre i saluhallen? 

Föreläsningen baseras på ett kapitel i boken Matarvsboken som Maria Persson skrivit om just krismat. Läs mer om boken här. 

Hon har även gästat podden Matarvspodden där mat och kulturarv går som en röd tråd genom alla avsnitt. Läs mer om podden här. 

Ett HUM om är en föreläsningsserie som riktar sig till dig som är intresserad av att studera vid Humanistiska fakulteten eller som bara är intresserad av våra ämnen. Läs mer om våra evenemang här.