Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Föreläsningsserien Ett HUM om...
Länkstig

Ett HUM om...

En föreläsningsserie som riktar sig till dig som är intresserad av att studera vid Humanistiska fakulteten eller som bara är nyfiken på våra ämnen. Föreläsningarna hålls vanligtvis utanför Humanisten, men under coronapandemin som webinar och sänds digitalt.

Kommande evenemang hösten 2021 och våren 2022

 

Bild
Häxsabbat
Foto: F. de Goya (källa: Wikipedia)

En förtrollad värld

30 november 2021, klockan 18-19. Plats: Stadsbiblioteket, Trappan. Föreläsning i samarbete med Göteborgs Stadsbibliotek. Med Göran Malmstedt.

Hur kunde trolldom och magiskt tänkande forma tillvaron? Göran Malmstedt, professor i historia vid Göteborgs universitet, föreläser om trolldomsprocesserna i 1600-talets Bohuslän och om den tidens föreställningsvärld.

Göran Malmstedt har bland annat gett ut boken En förtrollad värld – förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669 – 1672. Läs mer här.

Föreläsningen är kostnadsfri och ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten och Göteborgs stadsbibliotek.

Bild
Dickinson

Adam Dickinsons anatomiska poetik

6 december, klockan 13-14. Plats: Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen. Med Joel Duncan och Adam Dickinson.

Joel Duncan från Humanistiska fakulteten samtalar med den kanadensiske eko-poeten Adam Dickinson som utforskat frågor om vad miljön gör med oss. Dickinson har bland annat gett ut diktsamlingen Anatomic (2018), en flerfaldigt prisad bok om resultatet av kemiska och mikrobiologiska tester på författarens kropp, där han likt en vild och romantisk vetenskapsman söker en anatomisk poetik men också försöker förstå vad utsidan skriver på kroppens insida.

Adam Dickinson är professor och undervisar i kreativt skrivande vid Department of English Language & Literature, Brock University i St. Catharines, Ontario, Kanada.

Joel Duncan är fil. doktor i engelsk litteraturvetenskap och arbetar på en bok med titeln Poetic Drive: Experimental American Poetry in the Age of Automobility.

Samtalet är ett samarrangemang mellan Ett HUM om... och serien ”Klimatet i litteraturen” som ges på Stadsbiblioteket i Göteborg. Samtalet hålls på engelska och livesänds även på Stadsbibliotekets blogg och sidor på Facebook och Youtube

Bild
Kuba
Foto: Håkan Karlsson

Från världskris till socialt hållbar utveckling: vad kan vi lära av Kuba?

27 januari 2022, klockan 18-19. Plats: Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen. Med Håkan Karlsson.

 Vad kan humaniora bidra med till berättelserna om en världshistorisk händelse – Kubakrisen 1962? Håkan Karlsson, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, berättar om sitt arbete med ett samtidsarkeologiskt projekt som undersöker före detta Sovjetiska kärnvapenbaser i Kuba. Han beskriver hur ett forskarsamarbete över nations- och ämnesgränser kan utmana den dominerande berättelsen om Kubakrisen, och skapa förutsättningar för en socialt hållbar utveckling?

Föreläsningen är kostnadsfri och ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten och Göteborgs stadsbibliotek.

Tidigare evenemang hösten 2021

Bild
japaner som bugar sig

Prova på att vara artig – på japanska

16 november 2021.
Plats: Världskulturmuseet, Trappan.
Med Yuka Gustafsson Okamoto.

En öppen prova-på-lektion i japanska med Yuka Gustafsson Okamoto som undervisar i japanska vid Göteborgs universitet. Föreläsningen/workshoppen hölls i Trappan på Världskulturmuseet i anslutning till utställningen Kimono och handlade bland annat om artighetsfraser och hur man konverserar hövligt, uppmärksamt och belevat på japanska. Vad ligger egentligen bakom artigheten i det japanska språket?

Bild
krokodil

Prova på – korta kurser

30 september 2021.

Finns det liv i rymden? Såg dinosaurierna verkligen ut som i Jurassic Park? Vill du fördjupa dig i konstens mästerverk, veta mer om slaveriets historia, testa på kinesiska eller lära dig mer om hur du skriver snygga och effektiva texter? Dyk in den 30 september och få reda på mer om kortare humaniorakurser du kan läsa på halvfart med ämnen du kanske inte visste fanns. 

Fredrik Fällman från Språk och litteraturer om varför grundkursen i kinesiska är en spännande kurs att prova på, Alexandra Herlitz och Alexandra Fried, Konstvetenskap, berättar om kursen ”Fem mästerverk” som går att läsa på distans i vår, Philip Radovic, Filosofi, berättar om institutionens nya kurs Filosofiska och psykologiska teorier om drömmar, Susanna Karlsson, studierektor på Svenska språket, guidar genom utbudet av språkkurser lämpliga att börja med, Martin Öhman från Historiska studier berättar om kurserna Världens historia i ett globalt perspektiv och Svensk och nordisk historia och Björn Billing och Gustav Holmberg, Idéhistoria presenterar ”Dinosaurier och aliens: vetenskap mellan spekulation och observation”.

Våren 2021

Bild
Två människor mot varandra med ett frågetecken emellan

Att förstå samtida debatter: Ett försvar för en humanistisk läsart

27 januari 2021, webinar i samarbete med Världskulturmuséet. Med Erika Alm och Mikela Lundahl Hero

Det sägs ofta att läskunnigheten ökar, men ökar samtidigt förmågan att förstå en debatts sammanhang och dess undertexter?

Idéhistorikerna och genusforskarna Erika Alm och Mikela Lundahl Hero föreläser om behovet av att vidga vår förståelse till större sammanhang. Vi kan behöva titta ut över världen bortom Euroamerika och följa skeenden och diskussioner både bakåt och framåt i tid för att undvika förenklingar. För en sådan analys behöver vi som samhälle en läskunnighet som är grundad i humanistiska kunskapstraditioner.

Hösten 2020

Bild
Utekök

Det är inne att vara ute – trenden med utekök

23 november 2020, webinar, med Eva Knuts

Stoppade möbler och kristallkronor har flyttat ut i växthus och uterum. Klotgrillarna har fått konkurrens av mer permanenta utekök. Handlar detta om viljan att vara nära naturen eller är det kanske ett manlighetsprojekt? Och hur bra gör sig ett utekök i sociala medier? Kanske är drömmen om ett utekök mest en önskan om att få ha en otvungen (covidfri)  social samvaro med släkt och vänner? Föredraget berättade om försöken att förstå en samtida trend och lite till. Eva Knuts är etnolog vid institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet. Hon forskar om ”personal shoppers”, provrum och utekök. Hon ställer frågor om varför det blivit så inne med utekök, och om det kan vara så att gränsen mellan inne och ute håller på att luckras upp.

Bild
Bachmann

Att arbeta med litteratur

9 november 2020, webinar i samarbete med Stadsbiblioteket. Med Linda Östergaard och Linda Hammarfelt

Varför är det just nu så viktigt att översätta, ge ut och undervisa om andra kulturers litteratur? Forskare, översättare och studenter samtalar om Ingeborg Bachmanns Simultan och om att arbeta med litteratur idag. Medverkande: Linda Östergaard som är översättare och fick priset ”Årets översättning” för Ingeborg Bachmanns novellsamling Simultan som kom ut 2018. Linda Hammarfelt är docent i tyska och undervisar på Göteborgs universitet där också studenter utbildas till redaktörer och översättare. Medverkade gjorde också programstudenter från Humanistiska fakulteten. Moderator: Camilla Brudin Borg, projektledare för Ett HUM om...

Våren 2020

Bild
Rökstenen

Vikingarnas gåtor: Tolkningar av Sveriges längsta runinskrift

25 maj 2020, webinar i samarbete med Stadsbiblioteket. Med Per Holmberg

I mer än hundra år har forskare försökt förstå vad runinskriften på Rökstenen i Östergötland handlar om. Tidigare har man trott att den anspelar på berättelser om forntida kungar och hjältar men under senare tid har det kommit helt andra tolkningar. Det allra senaste förslaget kommer från ett samarbete mellan forskare från språkvetenskap, arkeologi och religionsvetenskap. Den här föreläsningen berättar vad de kom fram till. Per Holmberg är professor i svenska och arbetar med projektet "På återbesök vid Rökstenen".

Bild
Strumpbyxor

Hållbara garderober

4 mars 2020, Världskulturmuseet, med Elias Mellander

Svenskarna köper och slänger mer kläder än någonsin. Samtidigt använder textilindustrin stora mängder naturresurser, kemikalier och vatten. För att skapa ett mer hållbart bruk av kläder behöver vi därför förstå drivkrafterna bakom människors konsumtion och varför vi i vardagen – trots fulla garderober – har så svårt att hitta något att ha på oss. Elias Mellander forskar om hållbarhetsfrågor och konsumtion. I projektet ”Hållbara garderober” har han intervjuat människor om innehållet i deras garderober och de känslor som investeras i våra kläder.

Bild
Fri teater

Kabaré, progg och protest: Teaterhistoria ur arkivens djup

27 februari 2020, Frölunda Kulturhus

Vad kan forskare i humaniora göra för att ett kulturarv inte ska försvinna/glömmas bort? När institutionsteatrarna utmanades av fria grupper från 1960-talet och framåt förändrades scenkonsten. De fria grupperna ifrågasatte hierarkier, intog nya platser, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt och mötte en stor och ny publik. Ett föredrag med Astrid von Rosen, docent i konst och bildvetenskap, Helena Holgersson, fil. doktor i sociologi, och Mikael Strömberg, fil. doktor i teatervetenskap som forskar om utominstitutionell scenkonst i Göteborg. 

Bild
Andreas Ekström

Sju sätt att äga världen

15 januari 2020, Världskulturmuseet, med Andreas Ekström

Vilka är de sju viktigaste digitala utmaningarna som samhället står inför under det kommande decenniet? Andreas Ekström visar hur den digatala revolutionen har snedfördelat makt, pengar och kunskap samtidigt som möjligheter skapats att bygga nya affärer, nya sociala samspel och det internet vi verkligen vill ha. "Sju sätt att äga världen" är en omvälvande samtidsanalys och en apell för digital demokratisering. Föredraget inleds med att Cecilia Lindhé, föreståndare för Centrum för digital humaniora, ger en kort introduktion till fältet "humaniora och AI". Andreas Ekström utsågs till Årets talare 2019. Han är kulturjournalist på Sydsvenskan i Malmö-Lund och författare, nu aktuell med den kritikerhyllade boken Att hitta.

Hösten 2019

Bild
Med kriminalromanen som mall

Med kriminalromanen som mall

9 december 2019, Stadsbiblioteket, med Chloé Avril

Under 60-talet uppmärksammade Svarta pantrarna de förödande konsekvenser som kopplingen mellan kriminalitet och svarthet haft för svarta i USA. Chloé Avril, lektor i engelsk litteraturvetenskap, föreläser om hur man inom rörelsen ändå har valt att använda sig av kriminalromanens sätt att berätta för att ställa viktiga frågor om brott, straff och rättvisa i kampen för svarta människors rättigheter.

Bild
rymden

Finns det liv i rymden?

26 november 2019, Stadsbiblioteket, med Gustav Holmberg

Vad har man funnit efter två hundra års letande? Gustav Holmberg, docent och lektor i idé- och lärdomshistoria, föreläser om astrobiologins vetenskapshistoria och det vetenskapliga sökandet efter liv i rymden inom 1800- och 1900-talens astronomi och rymdforskning.

Bild
Jordens framtid

Jordens framtid - eller människans?

20 november 2019, Världskulturmuseet, med Christian Munthe

Allt fler människor befolkar vår planet och ställer allt högre krav på livet. Samtidigt tär vi mer och mer drastiskt på jordens begränsade resurser på ett sätt som inte tar hänsyn till framtida generationer. Hur ska människan klara att ta hand om konsekvensen av sitt eget levnadssätt? Borde vi helt och hållet omvärdera vår syn på vad som är viktigt och på vår egen roll i universum? Christian Munthe är professor i praktisk filosofi.

Våren 2019

Bild
Mikael Azar

Vid vägskälet

27 mars 2019, Världskulturmuseet, med Michael Azar

Var går gränsen mellan vår makt och vanmakt, mellan frihet och bundenhet? Vilka är de ödesmakter – gudarna, generna, ekonomin, slumpen etc. – som formar våra liv? Michael Azar, gör några nedslag i ödestankens historia från kung Oidipus vid korsvägen till Donald Trump i atomåldern. Michael Azar är professor i idé- och lärdomshistoria och författare till en rad böcker som Amerikas födelse, Den ädla döden, Döden i Beirut och Sartres krig. Han skriver också regelbundet essäer och artiklar i dagspress, ofta med kulturhistoriska och filosofiska perspektiv.

Bild
Humanistdagarna

Humanistdagarna: Tema Samtidigt – hållbart

22 – 23 mars 2019, Frölunda Kulturhus

Två dagar med utbildningsinformation, workshoppar och föreläsningar. Öppet program med humanistiska perspektiv på hållbarhet och samtiden. Lyssna på hur humanistiska forskare arbetar för att synliggöra dagens utmaningar. Föredragen lyfter frågor om hållbarhet, klimatet, växande klyftor och politik ur ett globalt och lokalt perspektiv.

Camilla Brudin Borg, ”Humaniora och hållbarhet”
Göran Larsson ”Sverige och de globala konflikterna”
Lena Martinsson: ”Kampen mot islamofobi, sexism och rasism”
Rut Elliot Blomqvist: ”Att stoppa klimatförändringarna med politik – och litteratur?”
Ida Hallgren, ”Optimism, pessimism och klimatförändringar”

Bild
Catharina Thörn

För vem byggs staden? Demokrati och stadsutveckling i dagens Europa

13 mars 2019, Världskulturmuseet, med Catharina Thörn (skolföreläsning)

Genom historien har städer haft en oerhört viktig roll för demokratin. I antiken fungerade stadens torg som en politisk mötesplats och det grekiska torget (agora) har senare fungerat som en symbol för det öppna samhället. Idag genomgår flera städer i Europa oerhört stora förändringar – segregationen ökar, torg och parker privatiseras och antalet så kallade grindsamhällen (gated communites) har ökat kraftigt. Vad innebär den här utvecklingen och vad kan den få för konsekvenser? Catharina Thörn är fil doktor i sociologi och docent i kulturstudier. Hon har forskat om stadsutveckling och offentliga rum och undervisar bland annat på Masterprogrammet Kultur och Demokrati.

Bild
Tommaso Milani

Språk, genus och sexualitet – hur hör det ihop?

7 februari 2019, Stadsbiblioteket, med Tommaso Milani

Hur framställs män och kvinnor, heterosexuella och HBTQ+individer på nätet och i dagstidningar? Föreläsningen kommer att visa hur genus och sexualitet ofta gestaltas på olika sätt och att dessa framställningar skapar maktobalanser. Tommaso Milani är professor i flerspråkighet och forskar om flerspråkighet utifrån ett samhälleligt perspektiv. Han är särskilt intresserad av medieföreställningar om språk och dess talare.

Hösten 2018

Bild
Allvarligt talat


Allvarligt talat: Berättelser om livet

26 november 2018, Stadsbiblioteket, med Maria Sjöberg

I boken Allvarligt talat: Berättelser om livet utmanas naturvetenskapliga förklaringar till människolivets existentiella villkor. Författarna kommer från olika ämnen och discipliner men förenas i en plädering för studier av livets allvar. Föredraget handlade om på vilka sätt och varför livsberättande är en försummad aspekt i studier av människors livsvillkor, förr som nu, trots att vi alla deltar i sådant berättande. I föredraget gavs exempel på livsberättande från den antika världen fram till vår tid. Maria Sjöberg är professor i historia och hennes forskning är inriktad på 1500- och 1600-talens könshistoriska villkor.

Bild
Företagens ansvar

Företagens ansvar för miljö och samhälle

29 oktober 2018, Stadsbiblioteket, med Joakim Sandberg

Vi får ofta höra att ekonomi är en vetenskap med exakta regler och slutsatser. Men ekonomin är en återspegling av samhället och de människor som lever där. Det är viktigt att se att det är upp till oss hur vi vill organisera samhället, och att en annorlunda ekonomi är möjlig om vi är villiga att skapa den. Föredraget handlade om alternativa sätt att förstå företagens ansvar för samhälle och miljö. Joakim Sandberg är docent i praktisk filosofi och forskningsledare för projektet Financial Ethics Research Group. Han är intresserad av moralfilosofi, politisk filosofi och ekonomi, och är speciellt engagerad i skärningsområdena mellan dessa ämnen.
 

Bild
Från Platon till Trump

Från Platon till Trump. Demokrati och arvet från antiken

10 oktober 2018, Världskulturmuséet, med Ida Östenberg

En föreläsning som förklarade varför Trump vann presidentvalet utifrån de politiska systemen och skrifterna i antikens Grekland och Rom. Föreläsningen kommer handlade också om hur politiska yttergrupper missbrukar antiken i propagandasyfte och om att det är viktigt att kunna historia för att förstå samtiden och kritiskt kunna granska makten. Ida Östenberg är docent i Antikens kultur och samhällsliv och vinnare av stora historiepriset 2018.
 

Bild
Utan humaniora stannar Sverige

Utan humaniora stannar Sverige

1 oktober 2018, Frölunda Kulturhus, med Anna Blennow

Humanioras vara eller icke vara har debatterats intensivt under de senaste åren. Vad är egentligen humanistiska studier? Vad ska vi ha dem till? Vad får de kosta? I en tid när humanistiska studier i allmänhet, och språkstudier i synnerhet, hotas av neddragningar och åtstramningar i gymnasier och inom högskolan, menar Anna Blennow att humanister behövs mer än någonsin i vårt samhälle. Anna Blennow är lektor och forskare i latin vid institutionen för språk och litteraturer. Hon är även verksam som kulturskribent och krönikör i Sydsvenska Dagbladet, och medverkar då och då i OBS i P1 med essäer om antik litteratur, resor och läsande.
 

Bild
Zombies

Zombies - mänskliga eller icke mänskliga?

24 september 2018, Stadsbiblioteket, med Linda Flores Ohlson

Zombier har blivit allt mer populära i litteratur och film under 2000-talet. Aldrig förr har dessa odöda varelser varit mer populära. De finns överallt: I filmer, tv-serier, romaner, serietidningar, tv-spel och på kaffemuggar. Det finns mycket att fråga sig om dessa varelser. Varför är de till exempel så populära just nu? Vad symboliserar de? Varför är vampyrer populära under vissa perioder och under andra zombier? Som språkvetare ställer Linda Flores Ohlson emellertid helt andra frågor: Är zombier mänskliga eller icke mänskliga varelser och på vilket sätt reflekterar eller påverkar språket hur vi ser på dessa frågor? Linda Flores Ohlson är universitetslektor i spanska och föreläser om på vilket sätt språket hjälper till att skapa eller reflektera zombien som mänsklig eller icke mänsklig varelse, att skapa medkänsla eller avhumanisera den med exempel från engelska, spanska och svenska.

Vad är Ett HUM om?

Ett demokratiskt och framgångsrikt samhälle behöver innovation och kreativitet för att skapa nya idéer – men också eftertanke och analys. En humanist kan bidra med kunskap om språk, kultur och historia, och är tränad att ställa relevanta frågor, analysera och kommunicera. Dagens humanister arbetar också med ämnesområden som teknik, miljö, digitalisering och medicin.

I samarbete med Stadsbiblioteket, Världskulturmuseet och Frölunda kulturhus håller Humanistiska fakulteten öppna föreläsningar och ger information om utbildning och framtida arbetsmarknad. I pandemitider hålls föreläsningarna digitalt.

Ett HUM om... finns även på Facebook