Länkstig

Studier i hållbarhet och ekonomi ett vinnande koncept för Isabelle

Under studietiden arbetade Isabelle Ruscic extra på Willys för att dryga ut studiepengen. Idag är hon hållbarhetsansvarig för samma matvarukedja. "Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram på Handelshögskolan var en av få utbildningar i Sverige som erbjöd kombinationen av hållbarhet och ekonomi", säger hon.

Isabelle Ruscic

Jobbar som: Hållbarhetsansvarig, Willys AB.
Utbildning: Samhällvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL), Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 2017–2020. MSc in Business Administration with a minor in ESG, Copenhagen Business School, 2020–2022
Höjdpunkt under tiden på Handelshögskolan: "Alla fantastiska vänner jag träffade och kontakter jag skapade. De tunga tentaveckorna när man satt på Hyllan och pluggade blev mycket lättare i det sällskapet!”

 Du jobbar med hållbarhet, men vad innebär ordet för dig?
– Det är en stor fråga som kräver ett omfattande svar, men i korta drag så betyder hållbarhet för mig att bruka resurser på ett sätt så att vi kan överleva långsiktigt utan att äventyra vår hälsa och våra behov. Det handlar också om att ha en förståelse för naturen och dess processer och en insikt om hur min konsumtion påverkar dessa.

 Vad gör egentligen en hållbarhetsansvarig? 
– Det roliga med min roll är att den är väldigt bred och att jag jobbar med flera olika aspekter av hållbarhet. Främst så arbetar jag med att vi ska nå och styra mot våra uppsatta mål och nyckeltal inom hållbarhet. Alla våra över 230 butiker är också tredjepartscertifierade vilket innebär att jag jobbar med att de ska hålla de krav som deras licens ställer på dem. Utöver det så representerar jag Willys i interna och externa sammanhang och så sitter jag med i och driver olika projekt för att utveckla Willys hållbarhetsarbete framåt.

Hur ser du på behovet av kompetens inom hållbarhet på arbetsmarknaden? 
– Min uppfattning är att efterfrågan är stor. I takt med nya lagstiftningar och strategier integreras hållbarhet alltmer i företagens prioriteringar och affärsplaner. Detta ökar behovet av kompetens inom flera olika hållbarhetsområden och denna förändring sker allt fortare.

Hur fick du tjänsten?
– Jag har varit anställd på Willys sen 2017 och började då extrajobba i butik vid sidan av studierna. Efter min utbildning sökte jag mig till Willys huvudkontor här i Göteborg och började jobba på försäljningsavdelningen. När jag varit där i 2,5 år ville jag få in mer hållbarhet i mitt jobb och när denna tjänst blev ledig var det självklart för mig att söka den. Jag fick jobbet som Hållbarhetsansvarig eftersom jag har en relevant utbildning för rollen men också för att jag har en stor kännedom om företaget och branschen.  

Du läste Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, vad fick dig att välja just det programmet? 
– Jag läste först några kurser på universitetsnivå vilket fick mig att inse att jag brann för kombinationen av hållbarhet och ekonomi och ville arbeta med detta. Efter en del research förstod jag att Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram var en av få utbildningar som erbjöd båda dessa delar. Sen har jag alltid tyckt att Göteborg är en himla go stad, så när jag insåg att utbildningen fanns vid Handelshögskolan i Göteborg var valet inte så svårt!

Har din kompetens från utbildningen hjälpt dig i karriären?
– Min utbildning har varit viktig för där jag är idag i min karriär. Genom Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram fick jag en väldigt bred kunskap om hållbart företagande, klimat och miljö vilket ökade min förståelse och engagemang för dessa frågor och fick mig att vilja studera detta vidare på masternivå. Under min masterutbildning fick jag specialisera mig ännu mer inom bland annat hållbarhetsrapportering, strategi och styrning. Tillsammans har dessa utbildningar gett mig olika kunskaper inom hållbarhet som jag kunnat använda mig av i mina olika anställningar.

Bild
Willys hållbarhet utbildning

Jag fick jobbet som Hållbarhetsansvarig eftersom jag har en relevant utbildning för rollen men också för att jag har en stor kännedom om företaget och branschen

Är det någon händelse du minns lite extra under dina tre år på SMIL? 
 För mig så var hela första året minnesvärt eftersom det gav väldigt mycket kunskaper inom ämnen som jag gärna ville fördjupa mig i. Sen var också kandidatuppsatsen en rolig erfarenhet. Hela processen från att formulera sitt egna forskningsprojekt, allt arbete man la ner och sen till slut ha en slutprodukt i sin hand var väldigt häftigt. 

Har du något tips eller råd till den som vill läsa Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram eller arbeta med hållbarhet? 
 Mitt råd är att hitta din nisch inom hållbarhet som du brinner för och utveckla dina kunskaper i det. Att vara specialiserad inom ett område är positivt och ökar dina chanser att sticka ut. Sen vill jag också slå ett slag för att skapa kontakter under studietiden och engagera sig i olika föreningar. Det gör inte bara studietiden roligare utan ett bra kontaktnät är en stor fördel när man ska ut på arbetsmarknaden efter examen!