Foto: Johanna Milerud

Sök till ämneslärare i dans

Informationen gäller antagning till ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, dans.

Digitalt antagningsprov

Följande gäller för studiestart höstterminen 2021.

Information

På grund av rådande omständigheter genomförs antagningsprovet digitalt. För inlämning av arbetsproven använder vi oss av arbetsprovtjänsten SlideRoom

Om antagningsprovet

För att bli antagen till ämneslärarprogrammet i dans krävs godkänt antagningssprov. Vid antagningsprov läggs särskild vikt vid god dansunderbyggnad med väl utvecklat tekniskt kunnande, expressiv gestaltning, rytmsinne och musikalitet.

Provet utgår från jazzdans, hip hop samt modern och nutida dans och består av ett behörighetsprov och ett urvalsprov. Båda sker genom att du skickar in filmer på din dansgestaltning. Du får information via e-post om hur du laddar ner filmer med dansmaterial som du ska lära dig och om hur du laddar upp dina inspelningar på SlideRoom.

1 Behörighetsprov

Behörighetsprovet består av tre delprov inom genrerna jazzdans, hip hop samt modern och nutida dans. Du får filmer på dansmaterial för alla tre genrer som du själv ska lära dig och sedan spela in när du gestaltar. Filmerna du får av oss inkluderar olika instruktioner av en av våra lärare (räknar, beskriver med ord, ljudar, visar fysiskt). Du får även en ljudfil med musiken som ska användas till respektive dansmaterial.

När du filmar se till att hela din kropp syns i bild och att du inte är för långt bort från kameran. Varje delprov ska spelas in som separat videofil.

• Juryn bedömer den sökandes förmåga gällande dansteknik och de tre dansgenrernas specifika estetik.

2 Urvalsprov

Behörighetsprovets resultat tillsammans med urvalsprovet används för att rangordna de sökande.

I urvalsprovet bedömer juryn utifrån ett eget förberett solo dina danstekniska kunskaper i en vald dansgenre (jazzdans, hip hop eller modern och nutida dans). Du skickar in en videoinspelning av ditt solo via SlideRoom.

• Eget förberett solo (max 2 min) där juryn bedömer gestaltning, koreografi, tolkning och organisation i form av olika uttrycksformer och dess samverkan.

Instruktioner för digitalt antagningsprov

Som antagningsprov gör du videoinspelningar efter dansmaterialet du får av oss.

Krav vid inspelning av video:

• Berätta tydligt vad du ska framföra på inspelningen.
  • Hela din kropp ska synas i bild.
  • Framför en dans per film.
  • Inspelningarna görs utan klipp.
  • Tillåtna filformat är: .m4v, .mov, .mp4, .wmv, .flv, .asf, .mpeg, .mpg, .mkv
  • Maximal filstorlek per video är 500 MB
  • Ditt arbetsprov skickar du in digitalt via vår arbetsprovtjänst SlideRoom.

Om behörighet och urval

För att bli antagen till ämneslärarutbildningen i dans behöver du förutom grundläggande behörighet ha godkänt på antagningsprovet. När det är fler godkända sökande än antalet studieplatser rangordnas alla godkända.

Alternativa lokaler

Under de kommande åren väntar stora förändringar på Högskolan för scen och musik. Delar av vårt hus Artisten kommer att renoveras, och andra delar kommer enligt ett förslag att rivas för att göra plats för ett helt nytt hus som ska rymma både vår verksamhet och HDK-Valands. Det betyder att hela den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet snart skulle finnas samlad intill Götaplatsen. Beslut fattas av rektor och dekan vid årsskiftet 2020–2021.

Denna byggprojekt innebär att Högskolan för scen och musik flyttar sin verksamhet till flera olika lokaler. Dessa lokaler kommer med enstaka undantag alla ligga i centrala Göteborg och vara särskilt anpassade till verksamheten. Detta för att vi inte ska störas av byggarbetet. Utflytt beräknas ske sommaren 2022. Det betyder att du som planerar att studera vid Högskolan för scen och musik höstterminen 2022 kommer att inleda dina studier i andra lokaler än Artisten.

Vi kommer flytta tillbaka till det nya huset under flera etapper, planerade till sommaren 2024, 2025 och 2026.

Mer information under rubriken "Vi bygger för framtiden".