
Möt Sebastian Packalén - masterstudent i hav och samhälle
Sebastian Packalén vill arbeta för en mer hållbar användning av våra hav - och valde att läsa masterprogrammet i Hav och samhälle.
Varför ville du studera masterprogrammet i hav och samhälle?
– Jag har en sjöingenjörsexamen från Chalmers, och efter att ha arbetat några år på kryssningsfartyg blev jag förälskad i havet. Jag ville läsa programmet för att arbeta med ett hållbart nyttjande av våra hav, något som är angeläget för att även framtida generationer ska kunna använda och njuta av havet på samma sätt som jag gör.
Vad är speciellt med programmet?
– Eftersom min årskull var den första någonsin på masterprogrammet i hav och samhälle visste jag inte vad jag kunde förvänta mig. Under det första året var jag lite skeptisk till de breda perspektiven på kurserna. Jag fick en känsla av att vi inte hade tid att dyka in i de olika områdena, som exempelvis havsplanering, blå tillväxt eller förvaltning av marina resurser. Men under mitt andra år förstod jag hur mycket jag faktiskt lärde mig och hur värdefull kunskapen om tvärvetenskaplig forskning kan vara för en framtida karriär inom havsförvaltning eller inom havs- och kustplanering eller miljöförvaltning med inriktning marina miljöer.
Vad gör du nu?
– Tidigare i år, under min praktik, gick jag med i ett multinationellt forskningsprojekt som heter Land2Sea. Efter praktiken fick jag möjlighet att fortsätta arbeta med projektet, nu genom min magisteruppsats. Projektet är tvärvetenskapligt och studerar de kombinerade effekterna av mänsklig påverkan och klimatförändringar på ekosystemprocesser i kustsamhällen. Jag är involverad i den svenska fallstudiegruppen som fokuserar på området kring Kosterhavet i norra Bohuslän.
Vad är speciellt med att studera vid Göteborgs universitet?
– Tyvärr har mina studier vid universitetet starkt påverkade av den pågående pandemin som gör det svårt att få en ordentlig känsla av studiemiljön vid universitetet. Men jag har träffat många entusiastiska och smarta studenter, lärare och forskare som definitivt bidrar till en inspirerande miljö. Jag vill också säga att de studiemiljöer som Göteborgs universitet tillhandahåller, särskilt den marina forskningsstationen på Tjärnö, överträffar mina förväntningar och är något som verkligen gör studietiden speciell.