Modernismens fantasm: Kina och Japan i litteratur, film, konst och kritisk teori

KI2103
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Studieort
Undervisningsform
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-13451

Om utbildningen

Kursen analyserar framställningen av och föreställningarna om Kina och Japan i 1900-talets och det tidiga 2000-talets bildkonst, film, och litteratur. Ur ett företrädesvis psykoanalytiskt perspektiv visar kursen på att dessa orientalistiska ”fantasmer” inte bara bildar ett viktigt och genomgående tema i hög- och postmodernismens konstnärliga praktiker och estetiska teorier; i vissa fall utgör dessa fantasmer deras första byggsten.

Behörigheter och urval

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen eller motsvarande.

Högskolepoäng, max 165 hp.

Så är det att plugga

FÖRBEHÅLL

Kursen ges under förutsättning att det finns ett tillräckligt studentantal och det inte skett några oförutsedda händelser vid institutionen som gör att kursen inte kan bemannas.

COVID-19

På grund av pandemin har institutionen för språk och litteraturer beslutat att börja höstterminen 2021 med undervisning online. Vi planerar dock en gradvis återgång till campusundervisning under andra halvan av terminen (med början den 3 november) i enlighet med de nationella riktlinjerna för undvikande av smittspridning och i enlighet med rektors beslut. Notera att somliga kurser kanske måste ges online under hela terminen. För ytterligare information till studenter om Covid-19, se https://studentportal.gu.se/coronaviruset