Bild
Gäveskär i Göteborg
Strategisk kustzonplanering handlar om att hantera kustområden på ett hållbart sätt.
Länkstig

Hållbarhet runt kusten en hjärtefråga för Ylva

Ylva Barrs yrkesbana har varit allt annat än spikrak, men gemensamt har alltid varit lusten. Det stora miljöintresset ledde henne till kandidatprogrammet Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, och idag arbetar hon för en hållbar utveckling runt kusterna. "Lyssna till ditt hjärtas önskan, då blir det bra!", säger hon.

Ylva Barr vid ett rött draperi
”Jag kommer till min rätt när jag känner en lust till det jag gör", säger Ylva Barr som läste Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram och nu arbetar med hållbarhetsfrågor.
Foto: Eddie Nyberg

Ylva Barr

Utbildning: Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL), tog examen 2020.
Arbetar som: Regionplanerare, Göteborgsregionen.
Höjdpunkt under tiden på Handelshögskolan: När jag vann tredjepris i en start up-tävling! Jag hade blivit så inspirerad under ett seminarium om cirkulära företagsmodeller att jag tillsammans med en kursare försökte starta upp ett textilföretag med cirkulär konsumtion. Idén gick inte att genomföra, men att försöka omsätta min kunskap inom hållbarhet var otroligt roligt!

Vad handlar hållbarhet om för dig?
– Jag vill sammanfatta hållbarhet med ”What you give, is what you get”. Vi behöver tänka cirkulärt, snarare än linjärt, och det handlar inte bara om resurser utan även i sociala kontext. I min hållbara drömvärld skulle dessutom priserna i en global ekonomi sättas efter produktens eller tjänstens energikonsumtion, inte efter den klassiska nationalekonomiska teorin om utbud och efterfrågan. 

Vad gör du på jobbet?
– I korthet stöttar och samordnar jag våra medlemskommuner med att utveckla och skydda våra kustområden. Kommunerna utför det faktiska arbetet medan jag arbetar med strategisk kustzonsplanering. Jag har också kontakt med regionens och kommunernas politiker. Att få jobba med ekologer, miljöstrateger och näringslivsstrateger men också kommunala politiker skapar spännande möten, och visar hur vårt demokratiska samhälle på kommun- och regionnivå hänger ihop. 

Hur fick du jobbet?
– Genom praktik. Efter min kandidatexamen på SMIL läste jag mastersprogrammet Hav och Samhälle och tog jag en praktikkurs. Då kontaktade jag en av våra föreläsare som hade ansvar för kustzonsplaneringen i Göteborgsregionen. Av en händelse skulle hon sluta under min praktiktid och enhetschefen frågade då om jag ville stanna kvar. Till en början arbetade jag med andra arbetsområden inom miljö, men fick sedan chansen att växa in i rollen som regionplanerare med fokus på kustzonsplanering.

Hur har din utbildning från SMIL hjälpt dig i din karriär?
– Jag hade aldrig fått mitt jobb annars! Kombinationen av miljöfrågor, företagsekonomi och kulturgeografi har gett mig ett helhetsperspektiv på hållbarhetsfrågor. På min arbetsplats förutsätter man att vi INTE är experter, utan kunniga på många områden. Annars är mitt bästa verktyg i min yrkesroll det analyserande perspektivet som jag lärde mig under utbildningen, att ha en metod för hur man ska anta nya utmaningar som uppstår i arbetet.

– Men karriären har inte varit så spikrak som man kan tro. Jag började faktiskt att utbilda mig till skådespelare och regissör, men hittade sedan Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, och det är jag glad för idag! 

Minns du någon särskild kurs eller händelse extra bra?
– Jag minns statistikkursen väldigt väl, för jag tyckte det var en fantastisk pedagog! Han ville verkligen att vi skulle lära oss statistik, trots att vi tyckte det var svårt och ibland var nära på att ge upp. Men han hittade nya sätt att få oss engagerade i ett krångligt ämne. Jag uppskattade många av föreläsarna inom nationalekonomin, det var kul att få det övergripande ekonomiska och teoretiska perspektivet på världen. Jag minns nog bäst de föreläsare som verkligen ville att studenterna skulle lära sig något, och som uppskattade om vi ifrågasatte ett påstående, de som uppmuntrade att vi skulle bli kritiskt och självständigt tänkande individer. 

Har du något tips eller råd till den som funderar på att läsa programmet eller arbeta med hållbarhet?
– Läs miljörätt och gärna miljöledningssystem, då blir du attraktiv på arbetsmarknaden, både som miljökonsult och inom offentlig sektor. Hade jag fått gå om utbildningen hade jag verkligen nyttjat chansen att läsa miljörätt. Sedan vill jag skicka med några ord på vägen – lyssna till ditt hjärtas önskan och gå på din lust. Det är då du kommer till din rätt. När du sedan går ut i arbetslivet efter programmet ska du lita på dina kunskaper! Det är din breda kunskap om hållbarhet som är din expertis. 

Finns det något annat du skulle vilja lyfta fram?
– Knyt kontakter redan på universitetet! Ha kul och diskutera mycket med kursare, många nya idéer kan skapas på ett lärosäte, inte minst mellan dig och dina medstudenter. Så känn styrkan och njut av att du sitter i kunskapens centrum.