Bild
Emmeli Axmalm
Länkstig

Emmeli Axmalm läser samhällsanalysprogrammet

Emmeli Axmalm pluggade Samhällsvetenskapligt program på gymnasiet med inriktning mot idrott. När hon bestämde sig för att läsa ett program på högskolenivå flyttade hon från Jönköping till Göteborg och började läsa det helt nystartade Samhällsanalysprogrammet på Handelshögskolan.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

- Det är lite svårt att säga hur en "vanlig" dag ser ut då det varierar mycket mellan olika kurser. Vissa kurser där det varit mer läsning så har jag spenderat mycket tid på biblioteket med att läsa kurslitteratur och anteckna från den, när det börjar närma sig tenta så har jag suttit och gått igenom gamla tentor, anteckningar och föreläsningar tillsammans med några andra från programmet. När vi övergick till distansundervisning har upplägget varit lite annorlunda. För min del har jag utgått från de förinspelade föreläsningarna som finns tillgängliga och jag har försökt anteckna så gott det går från dem och även tryckt in lite läsning. De kurser jag läst på distans har dock inte varit så mycket kurslitteratur utan det mesta har varit att grotta in sig i excel-filer och försöka reda ut statistiska formler.

Hur gick du tillväga när du valde studier?

-Jag visste att jag ville plugga i Göteborg så jag sökte på antagning.se efter de ämnen jag tyckte var intressanta.

Hur blev du intresserad av att studera Samhällsanalysprogrammet?

-Jag hade tidigare kollat lite på att läsa samhällsplanering men kände att det inte riktigt var helt det jag var intresserad av, så hittade jag programmet och kände att de olika ämnena var mycket det som jag ville kombinera. 

Var det något som du inte var förberedd på, när du började på Handelshögskolan?

-Nej jag tror inte det faktiskt, jag har erfarenhet av högskolestudier sedan innan så jag visste att det är mycket eget ansvar och att det gäller att lägga upp sitt eget "schema" för att få in all tid som behövs läggas. Jag tror att det är det som är största skillnaden emot gymnasiet, att det som ligger på schemat från skolan är en väldigt liten andel av den tid man faktiskt behöver lägga, i gymnasiet räckte det att gå på lektionerna så klarade man sig rätt bra på bara det. 

Varför skulle du rekommendera andra studenter att söka till Handelshögskolan Göteborg?

-Det är roligt att gå på en skola där många är experter inom sitt område, att få lyssna på människor som inte bara studerat utan faktiskt forskat inom det man ska lära sig är väldigt inspirerande. Jag är också väldigt positivt överraskad av vår kårverksamhet. Vi har en studentkår som är superengagerad och många föreningar som anordnar olika former av evenemang, allt från stora arbetsmässor till träningspass.

Hur har det funkat med distansundervisningen?

-Jag tycker att det har fungerat rätt så bra, det är tråkigt att inte få träffa sina studiekamrater men själva undervisningen tycker jag ändå fungerar rätt väl. Det är lite svårt att ha diskussioner när  man inte ser varandra på samma sätt, att inte kunna göra små instick eller kommentarer förstör dynamiken i diskussionerna. Sen har det också varit lite svårt att motivera sig, det är lätt att sväva iväg och göra något annat, typ kolla på en serie, det skulle man aldrig fått för sig att göra när man satt i biblioteket och pluggade.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?

-Att få en större överblick av hur olika saker hänger ihop med varandra i samhället, vårt studiebesök på stadsbyggnadsmuseet var otroligt spännande också! 

Vad är det bästa med utbildningen?

-Förutom att det är spännande ämnen och det känns som att jag lär mig något nytt varje dag så är det bästa att få umgås med andra människor som tycker att samma saker är spännande, att kunna ha diskussioner om saker som jag aldrig tidigare har tänkt på.

Vilka är de största utmaningarna när man läser Samhällsanalysprogrammet?

-Att det är så nytt, ingen vet vad det är man blir och många kurser är helt nya så upplägget är inte helt solklart ännu, när lärare inte riktigt vet själva vad de ska göra så blir det såklart svårt för oss studenter att förstå syftet ibland. 

Har du något tips till någon som funderar på att läsa Samhällsanalysprogrammet?

-Kör bara kör! Var beredd på att det är varierande ämnen men försök också mellan kurserna att se till vad de olika ämnena har för koppling till varandra. Var med på aktiviteter i början av skolstarten för att lära känna de du pluggar med, det blir mycket roligare att sitta och diskutera ämnena än det är att läsa allt själv och det ger mycket att få höra andras perspektiv.

Vad vill du jobba med efter examen?

-Jag skulle gärna jobba med analysarbete inför nybyggnation och ombyggnationer, undersöka konsekvenser för olika beslut, gärna i någon form av projektform.

Vad är det bästa med att vara student i Göteborg?

Det fina Göteborgsvädret, jag älskar när regnet liksom faller i sidled samtidigt som det blåser motvind åt vilket håll man än går. Nä, kanske inte riktigt det, men det är kul att studera i en riktig stad men samtidigt med möjlighet att vara "student". Det känns som att man får det bästa av två världar, att ha Göteborg som stad med allt utbud det innebär samtidigt som man får gå på en skola med mycket studentengagemang. Det känns som att det alltid händer något på Handels. 

 

Navigate to video: Ridwan & Ninos läser Samhällsanalysprogrammet
Video (1:08)
Ridwan & Ninos läser Samhällsanalysprogrammet