Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ulla Berglindh

Om Ulla Berglindh

Forskningsintressen Pågående avhandlingsarbete i litt.vet. om Arne Sands författarskap – en författarskapsbiografi som handlar om hur liv och läsefrukter blir texter – konstruktion och och byggstenar i ett konsekvent och genomtänkt författarskap. Arbetet omfattar Arne Sands romaner Förföljaren, Erövraren, Ljugarstriden, Drömboken, Trollkarlens lärling, Väderkvarnarna och Enhörningarna och deras förstudier och manusvarianter, samt de otryckta texterna Hoffmans död och Domens natt. Jag följer genom detta korta och medvetna författarskap motiv och temata, hur de uppstår, förvandlas och förändras, krymper och vidgas, hur de relaterar till AS:s egna romanteoretiska texter och uttalanden (Författare tar ståndpunkt, Vandringar på kartan, Ljugarstridens baksida, Den gestaltande romanens dilemma) och de texter som i skönlitterär form gestaltar samma problematik.

Mitt fokus är skrivandets process – ¿the writer at work¿. För att synliggöra de intertextuella – och intratextuella – relationerna och den motiviska och tematiska rörligheten utgår jag delvis från Ragnar Josephsons terminologi i Konstverkets födelse: förvandlad förebild / utbrytning / utfyllnad / omflyttning / korsning / sammanhållning. Jag arbetar också utifrån en del romanteoretiska och författarskapsbiografiska aspekter.

Undervisningsintressen textproduktion, retorik, semiotik, internationell svenska, litteraturteori, lärarutbildning i ett internationellt perspektiv, interkulturell utbildning, mediedidaktik.

Nyckelord författarskapsbiografi, textproduktion, writer-at-work, temata och motiv, intertextualitet, gestaltskapande