Bild
Skogsbrand
Foto: iStock
Länkstig

Klimatförändring i klarspråk

Publicerad

Vet vi att människan orsakar klimatförändringar? Varför påverkar klimatförändringar extrema väderhändelser? Går det att begränsa klimatförändring i framtiden? Frågorna besvaras i FN:s klimatpanel IPCC:s nya och lättlästa sammanfattning om klimatförändringarna.

I sammanfattningen ”Climate change 2021– Summary for All”  förklaras de viktigaste resultaten från FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport om klimatförändringarna.

– Den här sammanfattningen kan hjälpa många att förstå vad vi vet om klimatförändringar, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och en av författarna till den populärvetenskapliga sammanfattningen. Deliang Chen är också en av de samordnande huvudförfattarna till IPCC:s femte och sjätte utvärderingsrapporter.

Sammanfattningen som släpptes i samband med COP27 lyfter de viktigaste resultaten av IPCC-rapporten ”Climate Change 2021: Physical Science Basis” som författades i augusti 2021 av en stor mängd forskare runtom i världen.

Den lättlästa versionen beskriver forskningen från tre perspektiv: klimatförändringar i dag, vårt framtida klimat och möjligheten till begränsning av framtida klimatförändringar.

Omslag till rappport
COP27
  • COP står för Conference Of the Parties. Parterna är de länder som har skrivit under FNs klimatkonvention som formades på Riokonferensen 1992.
  • Varje klimat-COP får en siffra som anger vilket toppmöte i ordningen det handlar om. COP27 är alltså det 27:e toppmötet om klimatet i FN.
  • I år genomförs FN:s årliga klimattoppmöte i Sharm el-Sheikh i Egypten 6-18 november. Under två veckor samlas representanter för världens länder för att diskutera och förhandla kring målen i Parisavtalet från 2015 och hur man kan bidra till klimatomställningen.