Bild
genrebild, Pixabay.
Allsvenskan i fotboll drar igång - men varför vinner vissa klubbar år efter år?
Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay
Länkstig

Så organiserar vinnande idrottsklubbar i Allsvenskan för topprestation: Här är avgörande egenskaper

Publicerad

Varje år kämpar 16 lag om att bli svenska mästare i fotboll. Den första april börjar Allsvenskan, men varför är vissa lag framgångsrika medan andra hamnar i botten på tabellen? Något som utmärker sig för framstående idrottsklubbar är ledarskapet.

Boken "Vinnande ledarskap: att organisera för topprestation inom idrottsklubbar" är resultatet av en djupgående forskningsstudie där flera avgörande delar för att nå långsiktig framgång avslöjas. Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management vid Företagsekonomiska institutionen vid Handelshögskolan och en av författarna bakom boken, delar med sig av de tre främsta egenskaperna hos vinnande idrottsklubbar. 

Nu börjar Allsvenskan - så lyckas klubbar

Utöver individuella egenskaper som tekniska färdigheter behöver fotbollsspelare följa taktik och samarbeta med sina lagkamrater – något som kräver ledarskap. 

– Idrottsklubbarna jobbar med en tydlig spelidé som de hela tiden försöker förbättra. De rekryterar spelare som passar till idén och får spelarna att känna sig bekväma i den, säger han.

Det ekonomiska perspektivet är också viktigt bland vinnande idrottsklubbar. 

– De har ordning på ekonomin och är bra på att hitta intäktskällor från olika håll, säger han. 

En tredje egenskap bland vinnande idrottsklubbar är förmågan att skapa en trivsam och välkomnande stämning.

– Även om kraven på prestation är höga finns det också goda stödresurser och en miljö dit spelare vill tillhöra och kanske även återkomma till, säger Stefan Tengblad. 

Det välkomnande klimatet är en premiss för att organisera för topprestation.

– Att bygga ett lag är något som behöver prioriteras under försäsongen. Det är också viktigt att involvera spelarna i målsättningsarbetet, samt försöka hitta ledare bland spelarna, som exempelvis Joel Lundqvist i Frölunda hockey, säger Stefan Tengblad. 

Boken ett stöd för topprestation

Stefan Tengblad och hans kollega Margareta Oudhuis undersökte vad som var utmärkande för de idrottsklubbar som har varit mycket framstående över tid inom fotboll, ishockey, handboll och basket, både på herr- och damsidan. Samtidigt undersökte de på vilket sätt övriga arbetslivet kan inspireras av detta. 

– Boken ger en helhetsbild om vad som krävs för att nå framgång. Varje klubb har sina utmaningar att arbeta med och de kan ta fram ett utvecklingsprogram med hjälp av boken, säger Stefan Tengblad.

Ledare behöver bygga en relation med supportrar genom professionellt kommunikationsarbete, samtidigt lyfter då och då professionella idrottare vikten av närvarande fans. Det kan däremot finnas risker med att låta supportrar komma för nära verksamheten. 

– Det behövs god dialog, samtidigt får inte fansen ha inflytande över hur klubben ska spela, vilka spelare som ska tas ut i laget och liknande beslut, det är något som kräver särskild kompetens, säger Stefan Tengblad. 

Och fortsätter:

– Styrelsen bör inte domineras av fans utan istället bör den ledas av personer med professionell kompetens inom att leda och styra verksamheter och som samtidigt förstår sig på idrottens särart, säger han.

Text: Simon Fredling Jack, kommunikatör.