Bild
Vita och röda koralliknande grenar
Så här kan en maerlbädd se ut. De vita grenarna är döda individer, de rosa/röda levande.
Foto: Mattias Sköld, SLU Aqua
Länkstig

Hjälp forskare att kartlägga förekomsten av Maerl på svenska havsbottnar

Publicerad

Hej Lina Rasmusson, forskare i marinbiologi på institutionen för geovetenskaper. Du behöver hjälp av allmänheten med att kartlägga maerl i sommar. Vad är det du ska göra?

- Jag och min kollega Tom Staveley från Sveriges Lantbruksuniversitet försöker kartlägga förekomsten av maerl, frilevande, lössittande, röda kalkalger, på Sveriges västkust. Maerl är grenade alger men deras utseende kan påminna om koraller. Färgen är ljusrosa till cerise och man hittar dem ofta på 15-20 meters djup. 

Vad behöver ni hjälp med?

- Vi behöver helt enkelt hjälp med att hitta var på Sveriges havsbottnar maerl finns. Om du är ute och dyker, använder dig av undervattensvideo eller på något annat sätt stöter på dessa ovanliga, ekologiskt viktiga organismer får du gärna rapportera det i vår enkät. Vi är tacksamma för alla observationer från privatpersoner, fiskare, forskare, dykklubbar eller kanske deltagare i marinbiologikurser.

 Varför gör ni denna kartläggning?

Vi vet att maerl finns men hittills är det oklart var de finns, hur mycket av dessa alger vi har och det finns ingen ordentlig sammanställning av deras utbredning, detta tänkte vi ändra på!

Dessa alger bygger upp en typ av rev som är jätteviktiga marina ekosystem då fisk och andra djur lever här. Dessutom tar de upp koldioxid och balanserar havets buffringsförmåga då de bildar kalk. Tyvärr är de känsliga för olika klimatförändringar och föroreningar så därför skulle vi behöva veta vart de finns för att kunna vidta skyddsåtgärder innan det är försent.   

Mer information och länk till enkät hittar du här