
Sex i Gränsland. Hur svensk jämställdhetspolitik och migrationspolitik påverkar personer som säljer sex i Sverige
Kort beskrivning
Många som säljer sex i dag har olika legal status (t.ex. EU-medborgare eller papperslösa) och tillgången till rättigheter kan vara begränsade. Även svenska medborgares rättigheter kan vara villkorade av den anledning att de säljer sex. I det här avhandlingsprojektet undersöks hur personer som säljer sex i Sverige upplever rättigheter, stöd, skydd och kontroll från svenska myndigheter och frivilligorganisationer.
Projektet består av tre delar:
- Relevant lagstiftning
- Berättelser av personer som säljer sex, där de intervjuas om sin livssituation med fokus på rättigheter såsom ekonomiskt stöd, bostad, sjukvård, rätt till arbete, utbildning och rättsligt stöd
- Socialt arbete riktat till personer med erfarenheter av att säja sex. Vilka stöd- och/eller kontrollinsatser finns och hur och vad sker i mötet mellan personer som säljer sex och socialarbetare, polis och sjukvårdspersonal?
Metod
Genom kollaborativt och etnografiskt arbete undersöks hur personer som säljer sex utsätts för olika former av strukturellt och symboliskt våld och hur de navigerar detta våld på olika sätt.
Delta i studien
Vill du vara med i forskningsprojektet och delta i en intervju? Har du frågor och skulle vilja ha mer information?
Kontakta doktorand Jenny Kronman:
e-post: jenny.kronman@gu.se
telefon: 031-7865734
Maktkritiska och globala studier i socialt arbete
Projektet tillhör forskningsplattformen Maktkritiska och globala studier i socialt arbete (MAGS) vid Institutionen för socialt arbete.
MAGS har ett fokus på ojämlikhetsskapande strukturer och processer globalt och lokalt utifrån en maktkritisk och radikal tradition inom socialt arbete.
Forskare vid Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.
Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete
Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.