Marina mikrobers ekologi – MMEco
Kort beskrivning
Vi studerar havets mikrober. Vilka roller och funktioner har mikrober i havet? Hur anpassar de sig till förändringar i ekosystemet och i vilken takt? Hur interagerar de med andra mikrobiella organismer? Hur förändras mikrobsamhällen i rum och tid? För att lära oss mer om organismerna använder vi laboratorie- och fältexperiment och deltar i forskningsexpeditioner där vi extraherar DNA från vattenmiljön och mäter hastigheten för olika kemiska reaktioner som utförs av mikrober.
Vi är en ny forskargrupp och välkomnar entusiastiska studenter, doktorander och postdocs till oss! Om du vill veta mer om vår forskning, vänligen kontakta Carina direkt.

Nord Stream-läckan
Vi deltog nyligen i två forskningsexpeditioner ombord på R/V Skagerak till södra Östersjön för att studera omfattning och påverkan på det planktoniska ekosystemet från Nord Stream-läckorna. Vi tog hundratals prover som vi nu bearbetar i labbet för att undersöka olika parametrar.
Effekter av undervattensgasläckor på planktonsamhällen
Gasläckorna nära Bornholm 2022 var en av de största gasutsläppen som potentiellt påverkar den marina miljön. Växthusgasen metan produceras naturligt via biotiska processer, men effekterna av så höga koncentrationer på Östersjöns känsliga ekosystem är okända. Vissa metanotrofa bakterier kan oxidera metan, men deras förekomst i ytvatten är vanligtvis låga.
Med detta projekt vill jag undersöka om mängden och aktivitet av metanotrofa bakterier ökar som svar på gasläckor. I slutändan kommer denna kunskap hjälpa till att identifiera och forma möjliga åtgärder på framtida gasutsläpp som kan bidra till ett friskare hav.
Projektet är finanserad av BalticWaters2030 och Formas

Kolets omsättning i bakteriesamhällen i havet
Biogeokemiska modeller är kraftfulla verktyg för att bedöma hur havets stora kolreservoar påverkar och påverkas av klimatsystemet. Den stora mångfalden av organiska kolföreningar, mikrobiella samhällen och deras interaktioner är dock en utmaning för modelleringsmetoderna. Här använder vi kontrollerade experimentella förhållanden för att särskilja inflytandet av mikrobiella interaktioner på biogeokemin av löst organiskt kol, genom att kombinera praktiska mikrobiella experiment med ett modellperspektiv i en fallstudie.
Detta projekt är ett samarbete med Prof. Dr. Sinikka Lennartz, University of Oldenburg, Tyskland och finansieras av Add-on fellowship for Interdisciplinary Life Sciences of the Joachim-Herz-Foundation.
Läs mer här: Biogeokemisk modellering i havet

Linnaeus Mikrobiella Observatorium (LMO) – att reda ut säsongens planktondynamik
Linnaeus Mikrobiella Observatorium, LMO, är en provtagningsstation i Östersjön och kärnan i många forskningsprojekt inom mikrobiell oceanografi vid Linnéuniversitetet. Sedan många år tillbaka samarbetar vi kring bakterieplanktonsamhällets dynamik och kopplingar till omsättningen av löst organisk material.
Läs mer om stationen här: Linnaeus Mikrobiella Observatorium

Här finns vi
MMEco-gruppen håller till i Marina institutionens lokaler i Göteborg. Här finns sterila laboratorier och termokonstantrum som är idealiska för vår forskning. För större experiment använder vi Kristineberg Center och Tjärnö marina laboratorium som erbjuder utmärkta faciliteter för fältarbete.
