Bild
Frigga, Judith och Nelly
Från vänster till höger: Frigga Carlberg, Judith Karlander och Nelly Thüring.
Foto: Svenskt Porträttarkiv (CC BY-SA 4.0)
Länkstig

Ett HUM om: Frigga, Judith och Nelly - tre kvinnor i 1900-talets Göteborg

Kultur & språk

I den här föreläsningen med Maria Sjöberg, professor i historia med fokus på genushistoria, möter vi tre Göteborgskvinnor som alla var med och formade staden till vad den är i dag.

Föreläsning
Datum
5 dec 2023
Tid
18:00 - 19:00
Plats
Kulturhuset Bergsjön, Bergsjöns Kulturhusväg 4C
Ytterligare information
Läs mer om Ett HUM om

Medverkande
Maria Sjöberg
Arrangör
Humanistiska fakulteten i samarbete med Kulturhuset Bergsjön

Vad gjorde kvinnorna när männen skrev historia? Ofta är kvinnors insatser osynliga i historieskrivningen, men inte i historien. I den här föreläsningen möter vi tre Göteborgskvinnor som alla var med och formade staden till vad den är i dag. Frigga Carlberg var aktiv i rösträttsrörelsen och verksam som socialarbetare vid sekelskiftet 1900. Hon var engagerad i de utsattas villkor och försökte göra något åt problemen i en tid då myndigheterna sviktade. Judith Karlander var stadens okrönta restaurangdrottning på 1920- och 1930-talet. Nelly Thüring, fotograf och socialdemokrat, blev 1921 en av de första kvinnorna att väljas in i riksdagen där hon med slagkraftiga repliker var göteborgarnas röst i maktens centrum.

 

Föreläsare Maria Sjöberg är professor i historia och hennes forskning kretsar framför allt kring genushistoria under 1500–1600-talet. Hon var projektledare för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och är en av författarna till boken Hundrade och en Göteborgskvinnor.