Bild
Brandmän och texten Hur nå medborgare på bästa möjliga sätt
Länkstig

Risk- och kriskommunikation ur ett medborgarperspektiv

Kurs
MK1606
Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-17109
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen ger förståelse och verktyg för att arbeta professionellt med risk- och kriskommunikation ur ett medborgarperspektiv. Kanske arbetar du redan som kommunikatör eller så ingår kommunikation som en viktig del av ditt arbete och du vill fördjupa din kunskap om risk- och kriskommunikation. Då är detta en kurs för dig.

Om utbildningen

Detta är en distanskurs som ges på halvfart för att göra det möjligt för dig att kombinera studierna med arbete. I den avslutande fallstudien har du möjlighet att utgå ifrån din organisation och arbeta med en aktuell frågeställning.

Kursen omfattar följande fyra delar:

  1. Analysera risker och kriser
  2. Risk- och kriskommunikation ur ett medborgarperspektiv
  3. Utforma risk- och kriskommunikationsbudskap till medborgarna
  4. Fallstudie av en kris

Risk- och kriskommunikation bygger på medborgarnas förtroende och det arbetet startar i en förståelse för risker och kriser. Under kursen kommer du att få insikt i hur medborgarperspektivet skiljer sig från andra perspektiv inom risk- och kriskommunikationsforskningen. Vi analyserar även skillnader mellan till exempel samhällsrisker och globala miljökatastrofer och undersöker krisers olika förlopp och faser.

Kursen omfattar både teoretiska och praktiska aspekter av kommunikation med medborgare som står inför eller befinner sig i en risk- eller krissituation. Du får med dig verktyg för att kunna analysera och kritiskt granska kommunikationsinsatser för att också förstå och utforma risk- och kriskommunikationsbudskap – för att på bästa möjliga sätt nå fram till medborgarna.

Bygger på forskning

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) har under fyra decennier forskat kring samhälleliga risker och kriser. Vi har ett tydligt medborgar- och samhällsperspektiv i vår forskning som undersöker hur myndigheter, medier och medborgare agerat och kommunicerat, och den nyinrättade kursen drar nytta av den allra senaste forskningen inom området. 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)

Så är det att plugga

Undervisningen

Kursen ges på distans. Följande undervisningsformer och läraktiviteter förekommer: läsning av litteratur, online-seminarier samt förinspelade föreläsningar.

Undervisningsspråk är svenska, men undervisning och litteratur på andra skandinaviska språk eller engelska kan förekomma.