Bild
Länkstig

Kandidatprogram i kognitionsvetenskap

Program
N1KOG
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-1G87A
Programinnehåll
Ansökan stängd

Kort om programmet

Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne där du lär dig hur människor och smarta maskiner bearbetar och använder information, samt hur ett hållbart samspel mellan människor och IT fungerar.

Om utbildningen

Inom området datavetenskap och IT får du lära dig grunderna i programmering och principerna bakom artificiell intelligens. Du studerar interaktionsdesign, som bland annat lär dig hur smarta maskiner kan konstrueras så att användarna förstår hur de fungerar och kan dra nytta av den funktionalitet som erbjuds.

Inom området språk och kommunikation studerar du bland annat språkets uppbyggnad, kopplingen mellan kognition och kommunikation, och kommunikation och IT.

Inom psykologiområdet kommer du bland annat att lära dig hur människor tar till sig och tolkar information, hur minne fungerar, vad som styr våra bedömningar och beslut, samt hur vi löser problem.

Utbildningen innehåller många praktiska moment och metodinslag. Du får studera psykologiska fenomen såväl som kommunikation, genomföra experiment, göra observationer och analyser av olika slag, samt lära dig grunderna i programmering.

Programmet ges av institutionen för tillämpad informationsteknologi

Studentintervjuer

Studentarbete inom programmet

Ett par exempel på designutmaningar från uppdragsgivare inom kursen Kognitiva perspektiv på människa-teknikinteraktion:

Seasonse har mensens positiva aspekter i fokus
Amica, roboten som stöttar studenter med funktionsnedsättning

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Efter studierna

Med en examen i kognitionsvetenskap får du en bred och kvalificerad
teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och
kommunicerar information.

I en komplex och föränderlig värld är detta användbar kunskap för dig som exempelvis vill arbeta med:

  • IT-system
  • interaktionsdesign
  • riskfrågor i människa-tekniksystem
  • kommunikationsstrategi
  • reklam
  • försäljningsstrategi
  • teknisk information

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker i hus Patricia på Campus Lindholmen. Du kommer att ges lärarledd undervisning, arbeta med kurskamrater i projektform och bedriva egna studier. Vi strävar efter att använda digitala lösningar i så stor utsträckning som möjligt inom institutionen.


Studietakt:
Heltid
Tid: Dagtid
Språk: Programmet ges i huvudsak på svenska, men i en internationell miljö. Det innebär att delar av undervisning och examination i vissa fall ges på engelska och att stora delar av litteraturen är på engelska.

Lokaler

Institutionen för tillämpad informationsteknologi är placerad mitt i Sveriges ledande teknikcentrum, Lindholmen Science Park i centrala Göteborg.

Oavsett om du tar båten, bussen eller cykeln till universitetet så möts du av en miljö där studier sker i direkt anslutning till några av världens mest intressanta bolag. Du tar en fika i solen på kajen och tjuvlyssnar på samtal om självkörande bilar, artificiell intelligens eller spelutveckling, och efter ett tag kanske du är modig nog att själv vara med i samtalet. Du bygger upp ett nätverk av studenter från både Göteborgs universitet och Chalmers, och har nära till de organisationer som du sen träffar på i konkreta projekt i utbildningen. När dagen är slut kanske du tar båten till Järntorget och dyker in i nattlivet runt Långgatorna.

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Under ditt tredje år på utbildningen finns valbara kurser motsvarande 30 hp där du har möjlighet att ansöka om utbytesstudier i Europa eller andra delar av världen. Tidigare studenter från kandidatprogrammen har fått med sig värdefulla erfarenheter när de har pluggat hos våra partneruniversitet i exempelvis Paris, Japan och Kina. Som utbytesstudent betalar du inga terminsavgifter och eftersom utlandsstudierna tillgodoräknas i din examen så adderas ingen studietid till din utbildning.

Läs mer om studier utomlands