Estetiska och kulturella uttryck i skolämnet slöjd

Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-15023
Ansökan stängd

Kort om kursen

Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap och förståelse för estetiska och kulturella uttrycksformer i skolans slöjdämne. Du får utforska hur färg, form och material kan påverka ett slöjdföremåls uttryck och hur detta kan kommuniceras med elever genom undervisningen.

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap och förståelse för estetiska och kulturella uttrycksformer i skolans slöjdämne. Du har börjat studera till ämneslärare i slöjd, har anställning som slöjdlärare i grundskolan eller har lärarexamen. I kursen får du utforska hur färg, form och material kan påverka ett slöjdföremåls uttryck och hur detta kan kommuniceras med elever genom undervisningen. Du får även studera hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer och identitetsskapande symboler, mode och trender. Kursen tar också upp olika inspirationskällor till slöjdarbeten såsom berättelser, arkitektur, konst och design och hur de kan användas för att utveckla elevens kreativitet. Såväl teoretiska som hantverksmässiga uppgifter ingår i kursen.

Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, uppgifter och redovisningar. Kursen ges på distans med cirka tre obligatoriska fysiska campusdagar under terminen. Observera att kursen inte med automatik leder till behörighet som slöjdlärare.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Behörig till kursen är sökande med grundläggande behörighet för högskolestudier. Dessutom krävs lärarexamen eller pågående lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet, alternativt pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan ska styrkas med aktuellt intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår.

Efter studierna