Bli specialist på demokrati, makt och organisation!
Efter första läsåret på statvetarprogrammet kommer du att veta en hel del om statsvetenskap, men du kan fördjupa dig ytterligare genom att läsa den statsvetenskapliga inriktningen demokrati, makt och organisation.
Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet är högst rankad inom sitt ämne i Sverige och den statsvetenskapliga inriktningen är skräddarsydd utifrån programmets tidigare kurser och institutionens särskilda kompetens. Vill du få en högkvalitativ utbildning om demokrati, makt och organisation, så ta den här chansen att fördjupa dig och lära dig av de bästa! Det kommer att vara dig till stor nytta, både i uppsatsskrivandet och i ditt framtida yrkesliv.
Vad handlar det om?
Frågor och teorier om maktöverlämning i demokratiska institutioner och statsförvaltning, det vi kallar delegering, går som en röd tråd genom utbildningen. Delkurserna fokuserar på delegeringskedjans olika delar, där maktöverlämningen börjar hos folket och slutar hos den enskilda tjänstepersonen, som snart kan vara du! Den sista delkursen är därför en praktiskt orienterad kurs där du får träna dig på att hantera riktiga situationer som tjänstepersoner ställs inför i sitt dagliga arbete. Du får exempelvis lära dig att skriva debattartiklar, projektplaner och beslutsunderlag. Vår ambition är att den som väljer det här inriktningen ska bli väl förberedd för arbetsmarknaden.
Vi kommer att diskutera och problematisera följande intressanta områden:
- Hur den representativa demokratin fungerar i olika länder och hur den bör fungera
- Vilka sätt det finns för parlamentet att lämna över makt till den verkställande makten i olika länder och vilka konsekvenser detta får för samarbete, effektivitet och policy
- Varför, hur och med vilka konsekvenser valda politiker och den verkställande makten delegerar till förvaltningen
- Hur vår statsförvaltning har förändrats över tid och varför den fungerar som den gör idag
- Vilken roll tjänstepersoner spelar i demokratin och hur dessa bör förhålla sig till offentlighetsprincipen, politiska påtryckningar och genomförandet av beslut som de uppfattar som moraliskt oacceptabla.
Undervisningsformer
Förutom föreläsningar, grupparbeten och seminarier jobbar vi med rollspel och praktiska övningar i att skriva rapporter, debattinlägg, populärvetenskapliga texter, projektplaner och beslutsunderlag. Diskussionerna utgår ofta från vetenskapliga artiklar, vilket ger goda kunskaper om forskningsfronten, samt tränar upp läsningen och den analytiska förmågan inför uppsatsskrivandet.
Efter studierna kommer du exempelvis att kunna:
- Redogöra för den mest centrala delegeringsforskningen, såväl som forskningsfronten
- Vilka de mest centrala förvaltningsmyndigheterna är, vem de lyder under, samt vilka styrmedel de agerar utifrån och vem som kontrollerar att de sköter sina uppdrag
- Förstå orsaker och konsekvenser av olika sätt att organisera delegering
- Identifiera problem relaterade till delegering och ge exempel på lösningar
- Värdera och kritiskt granska teorier och forskningsresultat som rör svensk förvaltning och dess framväxt
- Reflektera över etiska dilemman och olika rollkonflikter som en tjänsteperson kan ställas inför i sitt arbete
- Vad det innebär att arbeta i projekt.