Bild
Mobillåda
Foto: HUI Research
Länkstig

Mobillåda årets julklapp 2019

I dag meddelade branchorganisationen HUI Research att mobillådan är årets julklapp. Nanna Gillberg, forskare på Göteborgs universitet, är inte förvånad att en ”parkeringsplats för mobiler” utses.

Idag meddelade branchorganisationen HUI Research att mobillådan är årets julklapp. Nanna Gillberg, forskare på Göteborgs universitet, är inte förvånad att en ”parkeringsplats för mobiler” utses.

Sedan 1988 har årets julklapp utsetts. Klappen ska representera samtiden, och under årens lopp har bland annat spikmattan, bakmaskinen och elektroniska husdjur förärats titeln.

Idag meddelades att 2019 års julklapp är mobillådan. Och för er som inte har full koll på vad det är så är det en låda där mobilerna kan läggas när vi vill ha hjälp att koppla ner. Mobillådan kan vara en låda vi köper, tillverkar själva, eller en låda vi redan har hemma. Fenomenet mobillådor blev till exempel uppmärksammat när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gav en låda hans barn tillverkat i slöjden i present till Liberalernas Jan Björklund när han steg av som partiledare.

Nanna Gillberg, är forskare i företagsekonomi med fokus på hur digitalisering och medialisering påverkar normer och värderingar, socialt klimat och ekonomiskt värdeskapande. Hon är inte förvånad att en ”parkeringsplats för mobiler” blev årets julklapp.

– Jag tycker att vi måste börja diskutera det faktum att mobilen kontrollerar oss och upptar mer av vårt inre liv än någon annan enskild sak eller person.

Viktigare att verka ha kul på jul än att ha det?

Hon studerar bland annat vår fixering vid skärmar och vårt behov att marknadsföra våra liv i sociala medier, snarare än att uppleva det när det pågår. Hon tror att vi alla måste börja fundera kring det här och att detta beteende just under julen ställs på sin spets.

– Vi behöver fråga oss om det är viktigare att verka ha kul på jul än att verkligen ha det? I sociala medier bjuds det på pepparkaksbak, uppklädda granar, familjemedlemmar och åtråvärda julklappar. För vissa är det viktigaste att andra avundas våra upplevelser. Att vi själva är mentalt närvarande när upplevelserna går live spelar mindre roll, säger Nanna Gillberg.

Att en ”p-plats” för mobiler nu är årets julklapp, tror hon kan få oss att fundera kring hur närvarande vi egentligen är när vi träffar andra människor.

– Chansen finns att vi får en trevligare jul och märker att meningen i livet kan finnas också IRL och inte uteslutande i våra mobiler.

Kontakt