Kerstin Hamilton
Universitetsadjunkt
Enheten för film, fotografi och litterär gestaltningOm Kerstin Hamilton
Jag är lärare i fotografi och konstnärlig praktikbaserad postdoktor i fotografi och naturvetenskap vid HDK-Valand och Hasselbladstiftelsen. Min forskning undersöker experimentella former av dokumentärfotografi, med särskilt fokus på skärningspunkterna mellan fotografi och naturvetenskap.
I mitt pågående forskningsprojekt Vetenskapens koreografi (2024–) tar jag avstamp i de fotografier som Berenice Abbott gjorde av vetenskapliga fenomen vid Massachusetts Institute of Technology i slutet av 1950-talet. Med hjälp av banbrytande fotografiska tekniker visualiserade Abbott fysiska mekanismer i världen – såsom rörelse, magnetism och ljus. För Abbott var fotografi ett verktyg för att främja allmänhetens förståelse av vetenskaplig kunskap, något hon ansåg vara grundläggande i ett demokratiskt samhälle.
Min konstnärliga forskning utgår ifrån Onsala Rymdobservatorium söder om Göteborg. Jag arbetar med fotografi, film och montage och mina metoder innefattar fältarbete vid observatoriet, arkivundersökningar, curatoriell praktik och teoretisk kontextualisering. Arbetet är visuellt och konceptuellt informerat av Abbotts progressiva arbete från 1930–1960-talet och syftar till att återaktivera den visuella och ideologiska diskussion hon initierade.
Forskningen bygger på hypotesen att när desinformationen och kunskapsresistensen i samhället ökar är det relevant att rikta blicken mot – och synliggöra – vetenskapens procedurer: Vetenskaplig kunskap bygger på rigorösa och ofta tidskrävande processer där experiment, observation och verifiering ingår. Processer som syftar till att säkerställa att resultaten är tillförlitliga och reproducerbara. Denna "vetenskapens koreografi", en uppsättning väl inarbetade rörelser, samspel med instrument, rutiner och metoder, strukturerar konstruktionen av vetenskaplig kunskap. Koreografier är inbäddade i såväl historiska som nutida vetenskaplig praktik, och i forskningen undersöker jag hur detta framträder vid Onsala rymdobservatorium.
Ytterligare information om postodktorprojektet i en intervju och på HDK-Valands forskningssidor.
Min tidigare doktorsavhandling The Objectivity Laboratory: Propositions on Documentary Photography utforskade experimentella tillvägagångssätt inom samtida dokumentärfotografi och förhållandet mellan dokumentärfoto, post-sanning och etiska överväganden. Avhandlingen inspirerades av feministiska vetenskapsstudier, som Karen Barad och Donna Haraway, för att adressera de dokumentära blockeringar som definierar fotografiets ramverk och möjligheter. Konstnärliga resultat av forskningen – som utgick ifrån nanoteknologins laboratorier – är filmen Zero Point Energy (2016), som var en del av utställningen The New Human på Moderna Museet i Stockholm och Malmö, samt de två bild-/text-/installationsbaserade konstverken The Science Question in Feminism (2018) och A World Made by Science (2018) som gjordes för Riga Biennal Of Contemporary Arts 2018.
Utställningar och konstnärliga arbeten:
Super Sight: Att se världen genom tekniken på Västerbottens museum. (2023–2024)
För att ladda ner avhandlingen The Objectivity Laboratory: Propositions on Documentary Photography och ta del av de konstverk och curatoriella projekt som forskningen innehåller, gå till Research Catalogue eller klicka här. (2022)
Dear Truth: Documentary Strategies in Contemporary Photography på Hasselbladstiftelsens websida. (2021)
Information om verk som presenterades på the Riga Biennal Of Contemporary Art finns här. (2018)
Filmen Zero Point Energy som visades som del av utställningen The New Human på Moderna Museet finns här. (2016)
Fotografi: Cecilia Sandblom, Hasselbladstiftelsen.