Anna Hedlund
Om Anna Hedlund
Jag är socialantropolog och lektor i mänskliga rättigheter på institutionen för Globala Studier. Min nuvarande forskning handlar om unga i kriminella nätverk och metoder för att förhindra skjutningar i Sverige. För närvarande är jag medforskare i ett Nordiskt jämförande forskningsprojekt om avhopparverksamhet i Sverige, Danmark och Norge och i ett projekt om Group Violence Intervention (GVI) som är en strategi för att stoppa skjutningar och dödligt våld. Jag är även projektledare för ett forskningsprojekt som fokuserar på unga avhoppare som vill lämna en kriminell miljö. Min tidigare forskning handlar om kollektiva minnen om folkmordet i Rwanda bland väpnade rebellgrupper i östra Kongo och vilken betydelse historieskrivning, etnicitet och propaganda har för att förstå ideologier och narrativ om våldets mening och yttryck i pågående konflikter. I min forskning används framförallt etnografiska metoder, fältarbete och kvalitativa intervjuer.
Jag har varit anställd på institutionen för Globala Studier sedan september 2022. Jag disputerade i socialantropologi vid Lunds Universitet 2014. Kort därefter fick jag en postdoctjänst på University of Johannesburg (South African Research Chair in Social Change) och därefter ett postdoc vid Danish Institute against Torture (Marie Skłodowska-Curie Research Fellow). Mellan 2018–2022 medverkade jag i externa forskningsprojekt vid Lunds universitet och sen 2016 är jag affiliated senior researcher vid Johannesburg University, Sydafrika.
Pågående forskningsprojekt
- "Ways out of street crime: A comparative study of street crime desistance in Denmark, Sweden and Norway": https://www.vive.dk/da/undersoegelser-i-gang/ways-out-of-street-crime-a-comparative-study-of-street-crime-desistance-in-denmark-sweden-and-norway-6o68888d/ finansierat av Nordic Research Council for Criminology, NSfK, 2022–2025.
- Projektledare (PI) för projektet "Vägen bortom gänget: En etnografisk studie om unga gängavhoppares utträdesprocess från kriminella grupperingar i Sverige" finansierat av RJ, 2025–2028.
- Medforskare i ett forskningsprojekt om GVI (Group Violence Intervention), Malmö Universitet (påbörjas HT 2024).
Slutförda forskningsprojekt
- Projektledare (PI) för projektet "Ceasefire Malmö" Projektet fokuserar på förebyggande åtgärder mot ungdomsbrottslighet och civilsamhällets roll och betydelse i detta arbete. Finansierat av FORTE, 2019–2024.
- Brottslighet och Samhälle: https://www.sns.se/forskningsprogram/brottslighet-och-samhalle/ Läs rapporten "Avhopp från kriminella grupperingar: Hur fungerar kommunernas avhopparverksamhet?" här: https://snsse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2023/09/avhopp-fran-kriminella-grupperingar-i-storstaderna.pdf, SNS, 2021–2024.
- CONGO: Hybrid political orders and violent exchanges in the eastern Congo. EU projekt, Marie Skłodowska-Curie Individual grant
Pedagogiska projekt
- Ingår i ett projekt om universitetsgemensamma insatser gällande studenters hälsa och trygga undervisningsmoment. Utbildningsenheten, Göteborgs Universitet. HT, 2024
Samverkan och media (i urval)
- Panelsamtal: Avhopparverksamhet i storstäderna: https://www.sns.se/artiklar/avhopp-fran-kriminella-grupperingar-i-storstaderna-hur-fungerar-kommunernas-verksamhet/
- Sveriges riksdag: Forskningspresentation om storstadskommunernas avhopparverksamhet för Justitieutskottet, Mars, 2024
- Podsamtal: "Hutu rebels". New Books Network: https://newbooksnetwork.com/hutu-rebels
- Dagens Nyheter: https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-nar-mammor-mordhotas-kommer-avhopparna-att-bli-fler/
- Forskning.se: https://www.forskning.se/2020/01/21/varfor-skjuts-det-sa-mycket-i-sverige/
- The Times: https://www.thetimes.com/world/europe/article/sweden-europes-gun-crime-hotspot-2d9gw6d57
- Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/a/4q87oR/avhopparen-alla-yrkeskriminella-ar-utbranda
- Dagens samhälle: https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/socialtjanst/forskare-avhopparverksamheten-behover-professionaliseras/
Undervisning
Jag är utbildningsledare för kandidatprogrammet i Globala Studier och undervisar och handleder på institutionens kurser i Mänskliga Rättigheter, Socialantropologi och Globala Studier.