Länkstig

Anna Hedlund

Universitetslektor

Institutionen för globala studier
Telefon
Besöksadress
Konstepidemins väg 2
41314 Göteborg
Postadress
Box 700
40530 Göteborg

Om Anna Hedlund

Jag är socialantropolog och i min forskning är jag intresserad av att förstå våld och konflikter på olika sätt och i olika konstellationer och uttryck. Jag har genom längre etnografiska fältarbeten studerat bland annat rebellgrupper i Kongo och kriminella miljöer i Malmö. I mitt senaste forskningsprojekt är jag intresserad av brottsförebyggande arbete och prevention, samt åtgärder för att stoppa skjutvapenvåld, med fokus på Sverige.

Jag började på institutionen för globala studier i september 2022. Innan dess var jag på sociologiska institutionen/avdelningen för socialantropologi vid Lunds universitet. Jag har även varit postdoc på University of Johannesburg (Sydafrika) och Danish Institute against Torture (Danmark).

För närvarande håller jag på att avsluta forskningsprojektet "Ceasefire Malmö", finansierat av Forte. Projektet fokuserar på ungdomsbrottslighet, skjutningar och det brottsförebyggande arbetet. I projektet har jag även intresserat mig för civilsamhällets roll och betydelse i detta fält. I projektet har jag intervjuat gängkriminella, unga som befinner sig i riskzonen för att hamna i kriminalitet, samt aktörer som arbetar med dessa frågor i praktiken (polisen, socialtjänsten, avhopparverksamheten, aktörer från civilsamhället, etc.).

Jag är också med i ett större forskningsprojekt "Brottslighet och Samhälle" som drivs av SNS. Jag bidrar till projektet genom att undersöka kommunernas avhopparverksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Rapporten ska publiceras under våren 2023. https://www.sns.se/forskningsprogram/brottslighet-och-samhalle/

Utbildning

Jag disputerade i socialantropologi 2014 (Avdelningen för socialantropologi, Sociologiska Institutionen, Lunds Universitet)

Undervisning

Jag undervisar och handleder studenter på grundnivå och mastersnivå. För närvarande undervisar jag på kurser inom mänskliga rättigheter, socialantropologi, och på globala studier. Jag har tidigare undervisat i kulturkriminologi och diverse metod och teorikurser.