Länkstig

Utveckling av mer hållbara produkter gynnas av industrigemensamt samarbete

Publicerad

Samhället står inför många miljömässiga utmaningar bland annat när det gäller ökat avfall och man pratar ofta om innovationer som lösningen. Trots ökade miljökrav går förändringarna långsamt i den etablerade produktionsindustrin.

Genom att följa mjölkförpackningens väg genom en designprocess konstaterar Sandra Samuelsson att de många olika intressen och krav som finns längs produktionskedjan gör det komplicerat att implementera förändringar. Hållbarhetsarbetet skulle ha mycket att vinna på om det genomförs industrigemensamt i stället för att varje del i kedjan arbetar för att få igenom sina intressen.

- Man pratar mycket i samhället om att med nya innovationer så ska vi klara olika miljöutmaningar, men när det gäller den etablerade tillverkningsindustrin så är det viktigt att se till implementeringsprocessen och inte bara förlita sig på innovationer. Det beror på att förändringar måste passa in i den existerande produktionskedjan som innehåller många olika intressen och krav, säger Sandra Samuelsson, nydisputerad vid Företagsekonomiska institutionen.

Även små innovationer kan påverka hela produktionskedjan

För att en innovation eller ny design ska kunna implementeras så krävs det att den svarar mot många olika aktörers kanske motstridiga intressen i produktionskedjan och även lagstiftning, industristandarder och ekonomiska förutsättningar.

- Det var intressant att följa mjölkförpackningen som är en vardaglig produkt och inte får kosta så mycket samtidigt som den har stor påverkan på avfallsvolymerna. I en sån industrikedja är ju allting optimerat så till exempel att göra en förpackning återförslutningsbar med en liten skruvkork, gör att det bara ryms 120 förpackningar per vagn i stället för 160 stycken, eller jämfört med 180 stycken fyrkantiga Brik-förpackningar som är mest effektiva i logistikkedjan. Det blir väldigt många fler transporter som krävs för att distribuera mjölken. En så liten förändring kan alltså ha stor påverkan för andra delar i produktionskedjan och särskilt när det gäller vardagliga föremål där det finns litet ekonomiskt utrymme, säger Sandra.

Olika syn på vad en mer miljömässigt hållbar förpackning är

Aktörerna i produktionskedjan har också olika kunskap och syn på vad som är en miljömässigt hållbar förpackning.

- Varje aktör i kedjan utgår från sin kompetens eller behov och ser med olika perspektiv på vad som är en hållbar förpackning. Ska man förklara det lite översiktligt så kan man säga att förpackningsproducenterna tittar på en förpackning ur ett materialperspektiv, vilket gör att man tittar till material så som bioplast eller fibermaterial som är regnskogscertifierat. Det viktigaste för livsmedelsproducenten är att skydda livsmedlet, vilket ofta har ett större CO2-avtryck än förpackningen, så de kan tänka sig lite mer material i förpackningen om det behövs. När det kommer till logistiken ser man mer förpackningen som en pusselbit där den måste följa vissa storlekar för att det ska bli effektivt. Till slut blir förpackningen en råvara igen och då är det enklaste om den bara består av ett material, exempelvis enbart metall, glas eller plast då den blir enklare att återvinna. Skalar man upp denna slutsats och tittar på andra produkter så är det kompetenser inom det fältet som styr aktörernas intressen, säger Sandra.

Allt att vinna på industrigemensamt samarbete

För att producenter ska kunna genomföra sina hållbarhetsambitioner krävs kunskap om alla de olika intressen som finns längs med produktionskedjan och mer övergripande i samhället, och att man arbetar tillsammans i industrin på en gemensam nivå i stället för att olika delar arbetar för att få igenom sina intressen. I slutändan så ska alla intressen svaras till i samma produkt.

- Det viktiga är att inte bara titta på sin egen del i kedjan utan försöka titta på vilket sammanhang den existerar i. På så sätt är det ju alltid bättre om aktören får vara med i ett industriöverskridande samarbete där man faktiskt tittar på vad den här produkten ska klara av genom hela flödet och på så vis se vad som innebär en mer hållbar riktning att utveckla eller förändra produkten och industrin. Det gör att en ensam aktör i en industri där produkter ska rätta sig efter många olika standarder kan ha det svårt att genomföra förändringar, säger Sandra.

Om avhandlingen

Sandra Samuelsson disputerade på avhandlingen Unpacking Inscriptions- A Sociomateriality perspective on the design process of a milk package den 14 juni 2019.
Kontakt: sandra.samuelsson@gu.se