Bild
Paul Gilroy på scen med Åsa Wettergren.
Paul Gilroy, Professor i humaniora vid University College London, var en av huvudtalarna på konferensen.
Foto: Mattias Wahlström
Länkstig

Sociologiska perspektiv på samtida kriser och förändringsprocesser under Sociologidagarna

Den 13–15 mars hölls Sociologidagarna i Göteborg. Konferensen bjöd på föreläsningar, paneldebatter och bokseminarier varvat med arbetsgrupper där aktuell forskning och utkast till vetenskapliga artiklar och böcker diskuterades av både juniora och ledande forskare inom sociologi.

Sociologidagarna anordnas vartannat år och arrangörskapet ambulerar mellan landets lärosäten med sociologisk forskning och utbildning. I år arrangerades konferensen av Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arrangemanget hölls på Lindholmen Conference Centre. 

–  Som arrangörer har vi haft en viktig roll i att forma konferensens innehåll och inte minst få allting att praktiskt fungera. Det har förstås inneburit en omfattande arbetsinsats från institutionen, men det har också varit fantastiskt roligt och vi har haft många engagerade medarbetare och studentvolontärer bidragit stort, berättar Mattias Wahlström, som lett konferensens organisationsgrupp.

Bild
Studentvolontärer
Studentvolontärer hjälpte till att arrangera konferensen.
Foto: Pia Jacobsen

Tema: Övergång och undergång

Med temat "Övergång och undergång" låg fokus på samtida kriser, kopplade till bland annat miljö och klimat, krig, migration, ökade socioekonomiska klyftor och antidemokratiska trender. Samtidigt lyftes den samhälleliga förändring och utveckling som kriserna tvingar fram och ibland också möjliggör.

Temat återspeglades även i de båda huvudtalarna, Fataneh Farahani och Paul Gilroy.

Fataneh Farahani är professor i etnologi vid Stockholms universitet och forskar på frågor som berör migration och förflyttningar kopplat till sexualitet, genus och diaspora. Hon bedriver också kritiska studier som berör generositet (white hospitality) och kunskapsproduktion.

Paul Gilroy är professor i humaniora vid University College London och grundare av Institute of Advanced Studies of the Sarah Parker Remond Centre for the Study of Racism & Racialisation. Han är en viktig röst i frågor kopplade till afrikansk intellektuell historia och kultur. Hans forskning har bidragit till en ökad kunskap om hur den afrikanska diasporan, som till stor del sattes i rörelse av slaveriet, har utmanat uppfattningar om land, gemenskap och identitet samt varit grundläggande för moderniteten.

Bild
Paneldeltagare på scen.
Forskning kopplat till klimatkrisen lyftes under konferensens tema "Övergång och undergång".
Foto: Pia Jacobsen

Ny ordförande för Sociologiförbundet

Under konferensen hölls även Sociologiförbundets förbundsmöte, där en av de stora frågorna handlade om val av ordförande. Tidigare ordförande Åsa Lundqvist, professor vid Lunds universitet, avgick, medan Åsa Wettergren, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, utsågs till ny ordförande.

Åsa Wettergren är emotionssociolog och hennes forskning undersöker emotioners betydelse för byråkratiska organisationer, sociala rörelser och migration. Hon är också grundare av The European Sociological Association’s Research Network in the Sociology of Emotions.

På konferensens hemsida kan du läsa mer om konferensens innehåll.