Länkstig

Mellan jobb - ny bok om stöd till uppsagda i Sverige och omställningsavtal

Publicerad

Lars Walter är redaktör för boken Mellan jobb som beskriver de svenska omställningsorganisationernas tillkomst, utveckling och verksamhet.

De flesta arbetstagare i Sverige omfattas av något av de omställningsavtal som finns på den svenska arbetsmarknaden. Omställningsavtal är en form av kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter som innebär att anställda som blir uppsagda får stöd när de ska finna en ny anställning eller annan sysselsättning. De fungerar som ett komplement till social- och arbetslöshetsförsäkringarna och den offentliga arbetsmarknadspolitiken.


Lars Walter som är verksam vid Företagsekonomiska institutionen, är redaktör för boken Mellan jobb som beskriver de svenska omställningsorganisationernas tillkomst, utveckling och verksamhet.

I boken beskrivs och analyseras omställningsavtalen, de verksamheter som de reglerar och den roll de spelar på den svenska arbetsmarknaden. Fokus ligger på fallstudier av fem omställningsorganisationer: Trygghetsrådet TRS, Trygghetsrådet TRR, Trygghetsstiftelsen, Trygghetsfonden TSL och Omställningsfonden. Över 3 miljoner anställda omfattas av dessa organisationers avtal och drygt 40 000 personer får stöd av dem årligen.

Jämför med andra europeiska länder

I boken diskuteras också motsvarande system i andra europeiska länder. Vid internationell jämförelse framstår det svenska upplägget som unikt – inte i något annat land förekommer liknande kollektivavtalsstiftelser för omställning. Däremot finns en utveckling där allt fler länder utformar system som liknar det svenska.

Se seminarium där boken presenteras

Se seminarium på Youtube där boken presenteras