Länkstig

Martin Shepperd – 2022 års innehavare av Tage Erlanders gästprofessur

Publicerad

Tre frågor till professor Martin Shepperd från Brunel University, Storbritannien, som är 2022 års innehavare av Tage Erlanders gästprofessur.

Hur skulle du beskriva din forskning?

– Mitt forskningsområde har under åren utvecklats från ren mjukvaruutveckling till att allt mer handla om data. Jag är datavetare i grunden och till en början arbetade jag med mjukvaruutveckling på en bank och blev intresserad av hur man kan förbättra praktiken kring mjukvaruutveckling inom ett företag. Det ledde till en teori om att beslutsfattande inom mjukvaruutveckling baseras på väl underbyggd fakta, vilket har givit en utveckling som blivit mer och mer datacentrerad.

Professor Martin Shepperd på kajen på Lindholmen.
Professor Martin Shepperd trivs på kajen på Lindholmen.
Foto: Catharina Jerkbrant

– Sedan dess har utvecklingen inom området datavetenskap varit mycket snabb – det handlar om att förstå, hantera och bidra till nya sätt att modellera och analysera data och det är ett riktigt spännande område att arbeta i. När du tittar närmare på data är saker och ting förstås sällan så enkla som de kan verka. En teknik som framstår som enkel och självklar att använda för att få ett visst resultat, kan visa sig vara mycket mer subtil och komplex än man först tänkt sig. Mjukvarusystem kan idag bestå av hundratals miljoner rader kod, skrivna av hundratals och ibland tusentals människor under en lång tidsperiod och i snabbt föränderliga miljöer. Vi måste veta hur man modellerar all denna kod på ett effektivt sätt.

Hur ser ditt samarbete med Institutionen för data- och informationsteknik ut?

– Jag känner flera personer från just mitt forskningsområde här i Göteborg sedan tidigare. Göteborgs universitet och Chalmers är också ett ledande kompetenscentrum på området. Även om jag inte hade samarbetat rent formellt med avdelningen innan min gästprofessur, så har jag varit här under både 2018 och 2019 som en del av en forskningsgranskningsprocess. Jag hade också varit examinator för en doktorand. Så jag kände att det fanns en stark koppling.

– När Vetenskapsrådet meddelade att jag skulle bli innehavare av Tage Erlanders gästprofessur 2022 blev jag hedrad och glad. Utnämningen gav mig möjligheten att vistas i Göteborg från januari till slutet av september 2022. Det här var mitt i pandemin och det var skönt att också ha något positivt!

– Just nu bor jag främst här i Göteborg. Jag har en gästlägenhet som ligger tjugo minuters promenad från Campus Lindholmen och det känns väldigt bekvämt. Jag var ju verkligen sugen på att få komma till Göteborg fysiskt och slippa bli "Zoomprofessorn". Att få träffa människor och umgås med dem är mycket viktigt för goda relationer.

– Forskning är inte heller något som går att dela in i små väldefinierade boxar och att allt sedan tar slut i september när min gamla institution vid Brunel University i London förväntar sig att jag ska återvända! Jag vill fortsätta bygga relationen med forskarna i Göteborg och det är mycket lättare att göra det om man känner folket där och har skapat en riktigt solid grund för att underhålla samarbetet.

Vad har du för förhoppningar om din tid som gästprofessor?

– Ur forskningssynpunkt är det här en värdefull möjlighet att verkligen arbeta intensivt och fokuserat under en period. Det ger också möjligheter att göra mycket specifika saker. Avdelningen här i Göteborg har till exempel en särskild expertis inom Bayesiansk modellering och det ger en fantastisk möjlighet att samarbeta och utbyta erfarenheter. Förhoppningsvis kan jag bidra till processen. En annan möjlighet är ett samarbete med Volvo Cars när det gäller mycket stora datamängder i deras mjukvara, ett exempel på när forskning kan vara direktverkande i utvecklingen.

– Och en ren lyckträff som jag kan nämna var när jag efter en helg i London flög tillbaka till Göteborg och då hamnade bredvid någon som visade sig vara forskningsingenjör på SKF. Det ledde till besök på SKF och förhoppningsvis ett nytt samarbete. En enkel chatt på flygplanet kan ibland förvandlas till något mycket större!

– När min gästprofessur har avslutats är troligen nästa steg att ytterligare utöka förbindelserna med Göteborg. Jag arbetar i ett forskningslabb vid Brunel University i London och jag vill gärna stärka banden mellan mitt labb och arbetet här. Jag hoppas verkligen att jag kan uppmuntra mina kollegor i Göteborg att besöka oss i
London och vice versa.

– Genom åren har jag faktiskt haft många kontakter med just svenska forskare, jag är inte riktigt klar över varför det har blivit så? Under den här vistelsen i Sverige har jag också besökt kollegor i Lund och
Blekinge. Det känns fantastiskt att kunna fortsätta med detta.

– Jag skulle vilja avsluta med att poängtera hur gästvänliga och välkomnande alla har varit här. Jag har en fantastisk tid i Göteborg och tyvärr går tiden alldeles för fort. Så ett stort tack till er alla!

Text: Catharina Jerkbrant, juni 2022
 

 

 

Bild
Professor Richard Torkar, prefekt på Institutionen för data- och informationsteknik.
Professor Richard Torkar, prefekt på Institutionen för data- och informationsteknik.

Richard Torkar, prefekt vid Institutionen för data- och informationsteknik – vad säger du om utnämningen av Martin Shepperd som innehavare av Tage Erlanders gästprofessur?

– Professor Martin Shepperd är en av de mest berömda forskarna inom mjukvaruutveckling och särskilt inom empiriska aspekter av mjukvaruutveckling. För första gången någonsin tilldelades Tage Erlander gästprofessur till området datavetenskap och jag känner personligen att det inte fanns någon bättre än Martin att ta på sig denna ära.

– Hans tid med oss har varit fantastisk. Han har interagerat med människor på institutionen och han har varit direkt involverad i flera studier, några i samband med våra branschpartners. Vi ser fram emot att fortsätta detta samarbete när Martin går tillbaka till sin position vid Brunel University.

Tage Erlanders gästprofessur

Varje år utser Vetenskapsrådet en framstående forskare inom naturvetenskap och teknikvetenskap till innehavare av Tage Erlanders gästprofessur. Syftet med Vetenskapsrådets bidrag till gästprofessorer är att ge universiteten möjlighet att utveckla ett område genom att rekrytera en internationellt ledande professor under en kortare period.

Vetenskapsrådets utlysning

"År 2022 kommer Tage Erlanders gästprofessur att innehas av Martin Shepperd professor i datavetenskap vid Brunel University, Storbritannien. Under sin tid i Sverige kommer han vara verksam vid Göteborgs universitet

Tage Erlanders gästprofessur utses bland internationellt mycket framstående forskare inom naturvetenskap och teknikvetenskap. De forskare som nominerades till 2022 års gästprofessur skulle vara verksamma inom ett eller flera av följande områden: teknisk mekanik, medicinsk teknik, system och elektroteknik, datavetenskap, beräkningsmatematik, data science och statistik, matematik."

Värdskap:
Värd för professor Martin Shepperds gästprofessur 2022 är Avdelningen för interaktionsdesign och software engineering vid Institutionen för data- och informationsteknik i Göteborg. Institutionen är integrerad mellan Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Martin Shepperd installeras som 2022 års innehavare av Tage Erlanders gästprofessur 14 september 2022 i universitetets aula.