Länkstig

Martin Shepperd – 2022 års innehavare av Tage Erlanders gästprofessur

Publicerad

Intervju med professor Martin Shepperd vid Brunel University, Storbritannien, 2022 års innehavare av Tage Erlanders gästprofessur och placerad vid Institutionen för data- och informationsteknik i Göteborg.

Hur skulle du beskriva din forskning?

– Mitt forskningsområde har utvecklats genom åren från ren mjukvaruutveckling till att allt mer handla om data. Jag är datavetare i grunden där jag i början faktiskt arbetade med mjukvaruutveckling på en bank och då blev intresserad av hur man kan förbättra praktiken kring mjukvaruutveckling inom företag. Det ledde till en teori om att beslutsfattande inom mjukvaruutveckling baseras på bevis; vilket har givit en utveckling som blivit mer och mer datacentrerad.

Professor Martin Shepperd på kajen på Lindholmen.
Professor Martin Shepperd trivs på kajen på Lindholmen.
Foto: Catharina Jerkbrant

– Sedan dess har utvecklingen inom datavetenskap varit mycket snabb – det handlar om att förstå, hantera och bidra till nya sätt att modellera och analysera data – och det är ett riktigt spännande område att arbeta i. När du tittar närmare på data är saker och ting förstås sällan så enkla som de kan verka. En teknik som kan framstå som enkel och självklar att använda för att få ett visst resultat, kan visa sig vara mycket mer subtil och komplex än man först tänkt sig. Mjukvarusystem kan idag bestå av hundratals miljoner rader kod, skrivna av hundratals och ibland tusentals människor under en lång tidsperiod och i snabbt föränderliga miljöer. Vi måste veta hur man modellerar all denna kod på ett effektivt sätt.

Hur har ditt samarbete med Institutionen för data- och informationsteknik sett ut?

– Jo, jag känner ett antal kollegor inom just mitt forskningsområde från avdelningen för programvaruteknik här i Göteborg sedan några år tillbaka. Dessutom är Göteborg universitet och Chalmers ledande kompetenscentrum på området. Även om jag inte samarbetat formellt med avdelningen tidigare, har jag varit här på forskningsbesök 2018 och 2019 på de båda lärosätena som en del av en forskningsgranskningsprocess. Jag hade också tidigare varit examinator för en doktorand. Så jag kände att det fanns en stark koppling.

– När Vetenskapsrådet meddelade att jag skulle bli innehavare av Tage Erlanders gästprofessur 2022 blev jag hedrad och glad. Utnämningen möjliggjorde en vistelse i Göteborg från januari till slutet av september 2022. Jag var glad. Det var mitt i pandemin och det var skönt att också ha något positivt!

– För närvarande bor jag främst här i Göteborg. Jag har en gästlägenhet som ligger tjugo minuters promenad till Campus Lindholmen och det känns otroligt bekvämt. Jag var verkligen sugen på att få komma till Göteborg fysiskt och slippa bli "Zoomprofessorn". Att få träffa människor och umgås med dem är verkligen gynnsamt för goda relationer. Forskning är inte heller något som går att paketera i små väldefinierade boxar, det är ju inte så att allt kommer att ta slut i september när min gamla institution vid Brunel University i London förväntar sig att jag ska återvända! Jag vill fortsätta bygga relationen med Göteborg och det är mycket lättare att göra det om man känner människorna där och kan skapa en riktigt solid grund för att underhålla samarbetet.

Vad har du för förhoppningar om din tid som gästprofessor?

– Ur forskningssynpunkt är det här en möjlighet att vara mycket fokuserad och arbeta intensivt under en period och det är värdefullt. Det är också en möjlighet att göra specifika saker, till exempel har den här avdelningen i Göteborg en speciell expertis inom Bayesiansk modellering och det ger en fantastisk möjlighet att samarbeta och utbyta erfarenheter. Förhoppningsvis kan jag även bidra till processen. En annan möjlighet är ett samarbete med Volvo Cars när det gäller mycket stora datamängder i deras mjukvara, vilket ett exempel på när forskning kan direktverka i utvecklingen.

– Ett exempel som var en ren lyckträff var när jag efter en helg i London flög tillbaka till Göteborg och då hamnade bredvid någon som visade sig vara forskningsingenjör på SKF. Det ledde till besök på SKF och förhoppningsvis ett nytt samarbete. En enkel chatt på flygplanet kan ibland förvandlas till något mycket större!

– Nästa steg efter min gästprofessur är förmodligen att utöka förbindelserna med Göteborg. Jag arbetar i ett forskningslabb vid Brunel University i London och jag vill gärna stärka banden mellan mitt labb och arbetet här. Jag hoppas verkligen att jag kan uppmuntra mina kollegor i Göteborg att besöka London och vice versa. Jag är inte riktigt klar över varför det blir så, men under åren har jag haft många kontakter med just svenska forskare och jag har under den här vistelsen i Sverige också besökt andra kollegor i Lund och Blekinge. Det är fantastiskt att kunna fortsätta med detta. Men jag skulle vilja avsluta med att säga hur gästvänliga och välkomnande alla har varit. Jag har en fantastisk tid här i Göteborg och tyvärr går tiden alldeles för fort. Så ett stort tack till er alla!

 

Text: Catharina Jerkbrant, juni 2022
 

 

 

Bild
Professor Richard Torkar, prefekt på Institutionen för data- och informationsteknik.
Professor Richard Torkar, prefekt på Institutionen för data- och informationsteknik.

Richard Torkar, prefekt vid Institutionen för data- och informationsteknik – vad säger du om utnämningen av Martin Shepperd som innehavare av Tage Erlanders gästprofessur?

– Professor Martin Shepperd är en av de mest berömda forskarna inom mjukvaruutveckling och särskilt inom empiriska aspekter av mjukvaruutveckling. För första gången någonsin tilldelades Tage Erlander gästprofessur till området datavetenskap och jag känner personligen att det inte fanns någon bättre än Martin att ta på sig denna ära.

– Hans tid med oss har varit fantastisk. Han har interagerat med människor på institutionen och han har varit direkt involverad i flera studier, några i samband med våra branschpartners. Vi ser fram emot att fortsätta detta samarbete när Martin går tillbaka till sin position vid Brunel University.

Tage Erlanders gästprofessur 2022

Vetenskapsrådets beslut:

"År 2022 kommer Tage Erlanders gästprofessur att innehas av Martin Shepperd professor i datavetetenskap vid Brunel University, Storbritannien. Under sin tid i Sverige kommer han vara verksam vid Göteborgs universitet

Tage Erlanders gästprofessur utses bland internationellt mycket framstående forskare inom naturvetenskap och teknikvetenskap. De forskare som nominerades till 2022 års gästprofessur skulle vara verksamma inom ett eller flera av följande områden: teknisk mekanik, medicinsk teknik, system och elektroteknik, datavetenskap, beräkningsmatematik, data science och statistik, matematik."