Länkstig

Många tror på marina råvaror men regler står i vägen

Publicerad

Det råder stor optimism hos de företag och entreprenörer som satsar hållbara råvaror från havet, men också frustation över regelverk och byråkrati. Det framgår av en färsk analys som Maritima klustret i Västsverige presenterade på sin årskonferens som pågår i Fiskebäckskil i dagarna.

Den ekonomiska tillväxten i branschen skulle kunna tiodubblas inom de närmaste fem åren, enligt de aktörer från näringslivet som tillfrågats i analysen.

– Det var en aha-upplevelse att optimismen faktiskt är så stor, trots de utmaningar som finns, säger Susanne Lindegarth, samordnare för maritima klustret vid Göteborgs universitet och projektledare bakom analysen.

Problemet är inte främst att det saknas villiga investerare och kapital. Det som står i vägen är regler och byråkrati

– Problemet är inte främst att det saknas villiga investerare och kapital. Det som står i vägen är regler och byråkrati. Det är en ganska ny bransch som är oerhört viktig för vår framtid, men lagstiftningen är inte anpassad till dessa näringar.


De så kallade biomarina näringarna kan handla om att odla, processa och förädla marina råvaror för att producera livsmedel, foder eller utveckla nya material för framtidens energisystem. Enligt Susanne Lindegarth bygger företagen på moderna och miljövänliga teknologier som har begränsad påverkan på havet, medan regelverken tvärtom är omoderna och gör det svårt för dem som vill satsa på till exempel fiskodling i landbaserade system.
– Efterfrågan växer och inte minst på västkusten finns det många som verkligen vill satsa på detta. Men vill du odla fisk idag har du i princip samma miljölagstiftningskrav att förhålla dig till som om du ska börja med gruvdrift, säger hon, och tillägger att det råder kunskapsbrist inom vissa delar av myndighetssverige.

– Nu är det viktigt att öka kunskapen om vattenbruk hos både politiker och myndighetspersoner. Min förhoppning är att den här analysen kan bidra till att fler får upp ögonen för den här branschen och vad som krävs för att ta vara på den enorma potential som finns, säger Susanne Lindegarth.