Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Lena Apler gästprofessor på Handelshögskolan i Göteborg

Publicerad

Lena Apler

Lena Apler, grundare och styrelseordförande i Collector, har utsetts till ny innehavare av Assar Gabrielssons gästprofessur i tillämpad företagsledning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

För 18 år sedan startade Lena Apler kreditmarknadsbolaget Collector, som 2015 fick banklicens och introducerades på börsen. Hon har en omfattande erfarenhet som framgångsrik och nyskapande entreprenör och har med stor energi och nytänkande utvecklat Collector till en innovativ, digitaliserad nischbank.

Lena Apler brinner för digitalisering och entreprenörskap och vad man kan åstadkomma med hjälp av ny teknik. Hon har ett stort engagemang i ett antal innovativa tillväxtföretag i fintechbranschen, både som privat affärsängel och genom Collector Ventures, som investerar i startups med verksamheter som kan leda till affärsnytta för Collector.

– Jag är mycket glad över att kunna välkomna Lena Apler till Handelshögskolan som Assar Gabrielsson-professor i tillämpad företagsledning, säger Handelshögskolans rektor Per Cramér. Lenas unika kunskaper och erfarenheter kommer att stärka och sporra utvecklingen av vår utbildning och forskning.

– Förutom att det är ett mycket hedrande uppdrag ser jag fram emot att möta studenter och få redovisa min syn och erfarenheter av att driva och utveckla bolag. Jag förespråkar nytänkande och mod att testa ny metodik och nya idéer. Att vara mitt i en digital evolution skapar möjligheter som ibland är svåra att överblicka, men som innebär lika stora möjligheter till utveckling och förändring som industrialiseringen gjorde på sin tid, säger Lena Apler.

Lena Aplers yrkeskarriär inleddes på SEB och fortsatte på DNB. Efter fem år på statliga Securum grundade hon Collector 1999 och var VD i 15 år, därefter styrelseordförande. Hon har en lång rad förtroendeuppdrag, bland annat som styrelseledamot i Skistar AB, Exceed AB, Swedish Fintech Association, Västsvenska Handelskammaren och FinansKompetensCentrum. Hon är också styrelseordförande i Connect Väst.

Lena Aplers uppdrag som innehavare av Assar Gabrielssons gästprofessur i tillämpad företagsledning avser perioden 1 januari till 31 december 2018.

Om Assar Gabrielsson-professuren
Professuren instiftades 1999 till Assar Gabrielssons minne och finansieras via en gåva från Stiftelsen Göteborgs Handelshögskolefond. Syftet med professuren är att ge studenterna ökade kunskaper om tillämpningen av de teorier inom ekonomi och ledarskap som de studerar. Bland tidigare innehavare av professuren finns Inga-Britt Ahlenius, Björn Stigson, Marianne Nivert och Göran Carstedt.

Se filmad intervju med Lena Apler.

För mer information kontakta:
Lena Apler, 0705-256580, lena.apler@collectorbank.se

Maria Norrström, kommunikationsansvarig, Handelshögskolan
031-786 1247, 0709-22 66 89, maria.norrstrom@handels.gu.se