Länkstig

"I Amman är omtenta ett okänt begrepp"

Publicerad

Internationella studenter skapar dynamik i klassrummet och är viktiga för kvaliteten på Handelshögskolans masterutbildningar. Men hur är det egentligen att komma till Göteborg och Handelshögskolan? Huda Besiso läser masterprogrammet i management. Som ung tjej från Mellanöstern är det en stor utmaning bara att få lov att bege sig ensam till ett avlägset land som Sverige.

Hon har palestinska rötter, är uppvuxen i Kuwait och tog sin kandidatexamen i Business Management på University of Jordan i Amman. Där fick hon ett Erasmusstipendium för att läsa en master och valde Handelshögskolan i Göteborg. Nu är Huda Besiso inne på sitt andra år och börjar känna sig hemma i sin nya studiemiljö.

Fokus på teamarbete
Det är ett stort steg från Amman till Göteborg, inte minst vad gäller sättet att undervisa.
– Jag tycker om den pedagogiska metoden här. Teamarbete är essentiellt i det här programmet. Utgångspunkten är att ett case kan lösas på 100 sätt och det handlar om att vara lyhörd för olika perspektiv. Så det är mycket grupparbete, presentationer, case studies och diskussioner i klassen. Så jobbar man inte i Amman. Där är det mer läs de här kapitlen och skriv en tenta. Och det är absolut inte någon som har hört talas om begrepp som hemtenta eller omtenta, säger Huda Besiso och ler.

Lärare och föreläsare med egen erfarenhet
Kvaliteten på lärare och föreläsare är en annan sak som Huda Besiso uppskattar med Handelshögskolan.
– Lärarna är väldigt specialiserade och har egna erfarenheter från området de undervisar inom. Dessutom har vi gästföreläsare från näringslivet. I ledarskapskursen som jag läser nu har vi till exempel två chefer från Volvo. De delar med sig av hur de löser uppgifterna i sin vardag. Detta tycker jag är väldigt värdefullt.

Lång väg till Sverige
Liksom för alla som studerar utomlands finns det förstås också sociala barriärer att hantera. För en ung tjej från Mellanöstern ligger den kanske största utmaningen innan avfärd.
– Du måste ha föräldrar som är väldigt förstående. Det är inte särskilt vanligt att skicka sina döttrar till universitet utomlands. Jag känner bara till en annan tjej som gjort något liknande. Men jag är väldigt viljestark och vet vad jag vill med mitt liv, avslutar Huda Besiso.


Detta är en artikel från Handelshögskolans årsmagasin 2013

Länk till blädderbar version