Länkstig

Handelsalumnen Percy Barnevik mötte dagens studenter

Publicerad

Han ville vara bäst i klassen, vinna alla kappseglingar och ha den största pensionen. Det var en avslappnad Percy Barnevik med humor och självdistans som mötte 700 chalmerister och handelsstudenter i Konserthuset den 6 maj.

Se filmad intervju med Percy Barnevik

Den legendariske företagsledaren och entreprenören välkomnades som en gud av den smått andäktiga publiken. När 73-årige Barnevik hjälptes upp på scenen av moderatorn Philip Wramsby blev det knäpptyst i salongen. Barnevik plirade lite med ögonen i motljuset och sa:
- Vad tysta ni är. Jag har ju inte börjat än!
Varpå spänningen omgående släppte.

Percy Barnevik

Mindes kårfesterna och tävlingarna
Barnevik - själv en gång student på Handels i Göteborg - mindes kårfesterna och tävlingarna under tidigt 60-tal:
- På den tiden var flickorna så få att vi fick importera festdeltagare från filosofiska institutionen och sjuksköterskeutbildningen. I kappseglingstävlingarna var det alltid lika roligt när vi lyckades besegra de vältränade chalmeristerna, sa Percy Barnevik.

Med sig i bagaget hade han sin senaste bok, ”Ledarskap – 200 råd” (Sanoma Utbildning). Den delades ut gratis till åhörarna. Under den timslånga föreläsningen gjorde Percy Barnevik nedslag i bokens ledarskapstips och varvade med anekdoter och lärdomar från sin långa karriär i näringslivstoppen.

Fått positivt gensvar
- Läs boken och följ råden. Jag garanterar att ni gör ett hopp i karriären. Annars får ni reklamera den, skämtade Barnevik.
Han berättade att han fått ett oväntat positivt gensvar från den offentliga sektorn. Sen den gavs ut för drygt ett år sedan har Barnevik fått många inbjudningar att komma och föreläsa utifrån boken.
- Regeringen hörde av sig direkt. De har varit på hugget. Bland annat har jag fått tala inför hundra ambassadörer. Svenska Kyrkan har också visat intresse.

Percy Barnevik berättade personligt om sin egen livsresa. Redan som mycket ung hade han utvecklat en kraftfull vinnarskalle:
- Jag ville vara bäst i skolan, vinna kappseglingarna och ha den största pensionen, förklarade han med anspelning på sitt uppmärksammade pensionsavtal från ABB-tiden.

Ogillar möteskulturen
”Ledarskap – 200 råd” innehåller precis det. Det är Barneviks lärdomar och tankar om hur en bra och effektiv ledare ska vara - på övergripande nivå och detaljnivå. Den utbredda möteskulturen är något som han starkt ogillar:
- Den sprider sig som en pest, värre i Sverige än i andra länder. Jag har suttit av många ofokuserade möten med medarbetare som istället borde arbeta, dundrade han och räknade upp några tips för bättre mötesteknik.
Några av de mer kontroversiella var att låsa dörren när mötet börjar, och att ha möten där deltagarna tvingas stå upp. På det viset kan mötestiderna hållas nere.

Människor växer med ansvar
Åren på Sandvik under 70-talet lärde honom att människor växer om man ger dem ansvar och förtroende.
- Det finns en outnyttjad potential hos gräsrotsmänniskor i större organisationer, men det är viktigt även på ledarnivå, sa Barnevik och berättade om hur arbetarna kom till jobbet och "hängde mössan och huvudet på samma krok".
- De använde bara fem procent av sin hjärna och gick sen hem och byggde sommarstugor. Vi gav dom större ansvar genom självstyrande grupper och det ökade både produktiviteten och arbetsglädjen hos de anställda.

Det handlar också om att det måste vara tillåtet att göra fel. Barnevik redogjorde för sin enkla filosofi:
- Det bästa är att ta ett initiativ och göra rätt. Det näst bästa är att ta ett initiativ och göra fel. Det sämsta är att inte göra nåt alls.

Viktigt välja rätt chef
Sen vände han sig direkt till studenterna i publiken och förklarade hur de ska tänka när de söker sitt första jobb:
- Det är viktigt att välja rätt chef, det är viktigare än vilket företag du ska söka jobb hos. En bra ledare blir en värdefull coach som lyfter och utvecklar dig. Jag har varit lycklig nog att ha starka mentorer och coacher i min omgivning. Så kolla chefen innan du tar ditt första jobb, rådde Percy Barnevik.

Viktigt är också att tidigt komma ut i världen och få praktisk erfarenhet:
- Med det menar jag att du ska jobba. I ett riktigt företag. Inte resa runt sådär med ryggsäck på ryggen som är så populärt...
USA är landet framför andra för Barnevik:
- Där är det stenhård konkurrens som gäller. Du kan vinna stort men också förlora stort. Jag gillar det, sa han.
Och han avslöjade att myten att amerikaner ofta förväxlar Sverige och Schweiz är - helt sann:
- Jag brukade få beröm för Alperna, den fina chokladen och de fina klockorna.

Kriser och snålblåst
Tillgänglighet är A och O för en bra ledare. Liksom empati. Och att låta medarbetarna göra det de är bäst på. Men Barnevik vittnade också om att det kan blåsa snålt på toppen. När det stormade som värst levde han under mordhot och fick resa med falskt namn:
- I Schweiz och Tyskland hette jag Peter Stark, i Italien hette jag Peter Ballani och i England Mr Barlow. Vid ett tillfälle kunde jag inte komma ihåg vilket namn jag skulle använda, så jag fick säga som det var: Jag har glömt mitt namn. Det gav inget bra intryck...

Genom kriserna gäller det att alltid utgå från att allt är mycket värre än man tror:
- Ingen kris slutar utan blod på golvet, brukar amerikanerna säga. Tala alltid sanning, skämta inte bort frågor, tänk på att journalister saknar humor.

Kan sova stående
Andra ämnen som Percy Barnevik uppehöll sig vid i Konserthuset var platta organisationer - som är de bästa - och sömn.
- Sov överallt när som helst. Jag brukade sova i bilen, på flygplan, på mattor... i militären lärde jag mig att sova stående, som en häst. Be mig inte att visa det här på scenen bara, skämtade Barnevik.
I Japan är cheferna ofta väldigt gamla. Barnevik erinrade sig ett affärsmöte med de båda ordförandena för ett japanskt bolag - den ene var 80 år, den andre 85.
- De sov i skift under sammanträdet, men aldrig samtidigt. När den ene sov fortsatte jag mötet med den andre.

Om de platta organisationerna sa Percy Barnevik:
- Jag har sett alltför många silon i mina dar. Där sitter sandwichmännen på sina mellannivåer och försenar och förhalar beslut. En chef som har för lite att göra är en farlig chef. En hårt belastad chef blir en bättre chef, enligt min uppfattning.

Barneviks sista och viktigaste projekt
De senaste 13 åren har Percy Barnevik engagerat sig i välgörenhetsorganisationen Hand in hand - "mitt i särklass största och viktigaste projekt, större än ABB. Och mitt sista projekt."
- Roten till allt ont i världen är den extrema fattigdomen. Därför hjälper Hand in hand kvinnor att bygga upp företag underifrån så att de kan försörja sig och sina familjer, berättade Percy Barnevik.
Devisen är "tusen företag om dagen, hundra företag i timmen."
- Det är min möjlighet att förändra världen. Varför kvinnor, undrar ni. Därför att männen som regel dricker, spelar och är lata. Så vi satsade på kvinnorna istället. Jag vill inte säga att jag hatar män, men jag tycker att de är ganska värdelösa i det här avseendet, sa Percy Barnevik.

Under den efterföljande frågestunden fick han bland annat frågan om hur engagemanget började hos honom:
- Den tändande gnistan var de barn jag mötte när jag reste runt i södra Indien. Barnen hade sålts som billig arbetskraft och jag såg hur de misshandlades, jag hörde deras torrhosta.

Fick sångböcker och blommor
Efteråt tackades Percy Barnevik av Josefine Johansson, ordförande för Handelshögskolan i Göteborg Studentkår, och Karin Hill, ordförande för arbetsmarknadsenheten vid Chalmers Studentkår. Barnevik fick med sig blommor och ett exemplar av studentkårernas sångböcker.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Wingborg
Film: Daniel Karlsson