Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Guiden flyttar in på universitetet

Publicerad

Är du kulturintresserad, utåtriktad och gillar att stå i centrum? I höst startar Göteborgs universitet ett kandidatprogram i guidekunskap. Det är den första utbildningen i sitt slag i Sverige.

Utomlands har universitetsbaserade guideutbildningar länge varit praxis. Vill du bli guide i Köpenhamn läser du en treårig guideutbildning på Roskilde universitet. Vill du bli guide i London läser du motsvarande på University of Westminister.

HällristningarI Sverige har det inte funnits något motsvarande. Sedan höstterminen 2015 har Göteborgs universitet kört en kurs i guidekunskap för den som vill prova att ta sig an guideyrket på en akademisk nivå. Nu uppgraderas kursen till ett kandidatprogram.

– Något som universitetet kan bidra med är den kritiska blicken. Vi ska inte bara förmedla en kanon utan också ett kritiskt öga på vad som anses vara ett viktigt kulturarv, säger Maria Persson som kommer undervisa på programmets arkeologimoment.

Guidens roll

Att vara guide handlar om så mycket mer än att bara rabbla årtal. På utbildningen får studenterna bland annat lära sig hur de skapar en upplevelse.

"För mig handlar guidens roll främst om att hjälpa människor att se och uppleva."

– De ska ju givetvis kunna en del årtal också. Men för mig handlar guidens roll främst om att hjälpa människor att se och uppleva. Den allra bästa guiden får människor att tänka till och gå från guidningen med en djupare förståelse för hur det exempelvis var att leva på en viss plats, säger Maria Persson.Guide

Programmets mål är att ge studenterna flera olika redskap. Dels får de ämneskunskaper inom många områden, till exempel arkeologi, historia, naturkunskap och bebyggelse- och stilhistoria. Men de får också kunskap om hur de guidar människor till upplevelser i vitt skilda miljöer knutna till historia, kultur eller natur.

– Det handlar inte bara om att bli en buss- eller turistguide utan studenterna får även möjligheter att arbeta med värdskap på museer eller liknande. Besöksindustrin har ju många fler arbetstillfällen än just guide, säger Maria Persson.

Det bästa med guideyrket

Programmet är ett samarbete mellan flera olika aktörer. Bland annat medverkar Centrum för turism på Handelshögskolan.

– Hos oss får studenten grundläggande kunskap om hur turistindustrin är uppbyggd, turistupplevelsens beståndsdelar, turismens effekter på samhället samt de utmaningar och möjligheter som finns inom världens snabbast växande näring. Allt detta är nödvändigt för att som framtida guide kunna guideförstå i vilket sammanhang du verkar, säger Erik Lundberg på Centrum för turism.

Även flera av museerna i regionen är involverade, dels via studiebesök och undervisning på plats, dels via praktikperioder. En av dem som gått den tidigare kursen och gjort sin praktik på Göteborgs stadsmuseum är Jessica Nilsson.

– Jag hade turen att få göra praktik på den plats jag verkligen önskade. Sen fick jag sommarjobb där, och jag håller fortfarande visningar emellanåt.

"Om du själv inte har skoj, då är det svårt att inspirera andra."

Jessica Nilsson var redan innan kursen utbildad reseledare och guide men hade de senaste åren jobbat i butik och studerat arkeologi på kandidatnivå.

– Jag har alltid haft en dröm om att arbeta på museum eller inom kultursfären. Jag kände mig lite ringrostig när det kom till att guida och tala inför folk så jag sökte helt enkelt kursen för att uppdatera mig.Student jessica nilsson

Vad är det bästa med att jobba inom guideyrket?

– Det beror lite på var man faktiskt guidar. Generellt måste det vara all kunskap man får, alla människor man möter och alla platser man får möjligheten att lära känna.

Jessica Nilsson menar att en bra guide är utåtriktad och tycker om att prata och interagera med människor. Det är även bra om man är allmänbildad och intresserad av det mesta. Men allra viktigast är att man tycker det är kul.

– Om du själv inte har skoj, då är det svårt att inspirera andra.

Läs mer:

Kandidatprogrammet "Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv" ges för första gången höstterminen 2017 och kan sökas mellan fram till 18 april. Programmet ger behörighet att läsa vidare på avancerad nivå. Läs mer: Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv

Ansök via antagning.se

Bilder: Pixabay/fältbilder från kursen i guidekunskap tagna av Maria Persson/privat bild på Jessica Nilsson