Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Geografisk närvaro viktig även för internetbaserade företag

Publicerad

Internetbaserade företag kan ta klivet ut i världen enklare och snabbare än traditionella företag, men för att internationaliseringen ska lyckas behövs en fot i den ”riktiga” geografin. Aktiviteter offline är minst lika viktiga som de som sker online, visar en avhandling i ekonomisk geografi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Internetbaserade företag, eller ”online service providers” som de också kallas, kan ofta internationaliseras mycket fort. Hur processen ser ut påverkas dock av graden av ”onlineness” i företagets affärsmodell.

Robert WentrupOnline service providers som är rotade i ”offline-geografin”, t ex genom fysiska distributionskanaler och lokala partners, har internationaliseringsmönster som påminner som traditionella företags. De internationaliseras stegvis och i första hand regionalt. Om graden av ”onlineness” däremot är hög, kan internationaliseringen ske snabbare och med en mer oregelbunden geografisk spridning. Detta kan dock leda till bakslag eftersom företaget saknar riktigt kontakt med den nya marknaden. Att geografiskt vara på plats med anställda, lokaler och aktiviteter är viktigt för att manifestera sin lokala närvaro och för att hålla sig konkurrenskraftig.

– Det är viktigt att inte överskatta internets effekt för att komma in på en marknad, säger Robert Wentrup, avhandlingens författare. Personliga relationer är nödvändiga och de aktiviteter som företaget gör i den ”riktiga” geografin är minst lika viktiga som närvaron online.

Online service providers är alltså beroende av resurser som finns offline, knutna till geografiska platser och etablerade nätverk. Det medför att gamla internationaliseringsmönster består och att ekonomiska skillnader mellan länder och regioner cementeras. Internetutvecklingen leds av de rika länderna i västvärlden, framför allt av några få stora städer. Det gäller både i termer av internetanvändare och internetföretag, och mycket tyder på att skillnaderna mellan olika ekonomiska regioner håller på att vidgas.

– Jag hade förväntat mig att se helt nya mönster för internationaliseringen av online service providers i och med att de anses så fotlösa, men mina resultat visar en närmast motsatt bild, säger Robert Wentrup.

Om författaren
Robert Wentrup har doktorerat parallellt med sitt arbete som chef för Business Sweden i Frankrike. Han har mer än 15 års erfarenhet av praktiskt internationaliseringsarbete, bland annat som handelssekreterare på Sveriges ambassad i Frankrike och Marocko, och har även en bakgrund som systemutvecklare på Accenture.

Avhandlingen "The internationalizationprocess of Online Service Providers – Geographical perspectives on the emerging online economy” presenterades den 12 januari 2017. Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Här finns avhandlingen att läsa: http://hdl.handle.net/2077/49556

Kontakt
Robert Wentrup, robert.wentrup@handels.gu.se, telefon +33 6 21 94 80 15

Högupplöst pressbild på Robert Wentrup