Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

FRAM arrangerar seminariet "Ny kemikalieskatt på elektronik - till vilken nytta?" på Almedalen

Den 1 juli 2017 beläggs vissa elektroniska produkter med en ny kemikalieskatt för att minska mängden farliga flamskyddsmedel i vår hemmiljö. Åtgärden har väckt kritik.

Är skatter som styrmedel rätt väg att gå för att nå ett miljömässigt ändamål?

Hör Pernilla berätta om seminariet här;
Pernilla Rendahl: Skatter som stoppar farliga kemikalier

Från 1 juli har vi en ny kemikalieskatt på vissa elektroniska produkter (TV, mobiler, surfplattor, vitvaror m.fl.). Syftet med punktskatten är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel i människors hemmiljö. Lagtekniskt är det elektroniska produkter som beskattas men det är kemikalierna i produkterna som skatten är tänkt att träffa. Konsumenter som köper varor direkt från andra länder drabbas dock inte av kemikalieskatten.

Många har varit positiva men det har även riktats skarp kritik mot den nya skatten. Under seminariet kommer den nya kemikalieskatten användas som ett exempel för att belysa principiella frågor avseende skatter som styrmedel för att nå ett miljömässigt ändamål. Seminariet inleds med kortare introduktioner till ämnet och följs av ett samtal för att diskutera för- och nackdelar med den nya kemikalieskatten.

Deltagande

Pernilla Rendahl, FRAM centret vid Göteborgs universitet, moderator
Åsa Romson, Riksdagsledamot, Ordförande i EU-nämnden (MP)
Mikael Karlsson, ordf EEB
Susann Lundström, partner KPMG
 

Organisatör

FRAM – Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning vid Göteborgs universitet

Kontaktperson

Åsa Arrhenius FRAM centret vid Göteborgs universitet

Format

En timmes seminarium med en kort inledande bakgrund till ämnet av FRAM:s forskare Pernilla Rendahl. Därefter en paneldebatt med gäster. Moderator för seminariet är Pernilla Rendahl.

Tid

tisdagen den 4 juli kl. 12.00-13.00 (Almedalen)

Läs mer på Region Gotlands webbplats >>