Bild
Bild på en person med ansiktet utsuddat
Foto: Emi Linna, ur verket Bambi
Länkstig

Fettaktivism och tonårsminnen när fotostudenter ställer ut i Alingsås

Publicerad

Nu intas Alingsås konsthall av tio studenter på det konstnärliga masterprogrammet i fotografi vid HDK-Valand. Med affischformatets karaktär som utgångspunkt behandlar studenterna bland annat musikposterns liv och död, fettfobi och affischens plats i det offentliga rummet. 

Orden affisch, plansch eller poster får nog många att associera till en filmaffisch eller en poster för ett kommande evenemang. Men när nu HDK-Valands fotografistudenter intagit Alingsås konsthall med utställningen This Construction of Meaning, presenteras verk där man studerat och relaterat till affischformatet ur konceptuella och materiella synvinklar. 

– Den här utställningen skulle vi egentligen haft i våras, så det känns extra härligt nu att den äntligen kan bli av. Det är så otroligt livgivande, säger Greta Vocar, utställningsproducent. 

En av studenterna som medverkar är Petronella Åslund, som använder sin egen person i sitt arbete. 

– Jag utgår från min egen problematik och min process att bli fri från en ätstörning. Jag är också tjock, så mina bilder diskuterar fettfobi, idén att ätstörningar är något som bara drabbar smala och hur tjocka inte får den vård de behöver. 

Är det läskigt att vara så personlig i det du gör? 

– Lite, när jag tänker på att mina närmaste ska se det. För det är de som blir mest berörda. Men jag vill verkligen lyfta problematiken och ser mig själv som fettaktivist. Tanken med bilderna är att skapa en helhetsbild av människan och visa att tjocka personer är mer än en stereotyp. 

En annan student, Kristina Zetko, har inspirerats av tiden då tonåringarnas sovrum var täckta av musikposters och har återskapat en sådan vägg. 

– Jag är själv född 1997 och för mig var posters samlarobjekt man hittade i magasin. Tyvärr så är det på utdöende och det var därför jag ville göra det här. Kanske att unga besökare inte ens har de associationer som jag har. Tonårsrum idag är något annat, säger Kristina.

På andra sidan väggen är det Alexandra Lige som visar sina verk. Hon har valt att fokusera på de platser i det offentliga rummet som får agera ramverk för affischerna, i stället för på deras innehåll. 

– Vad är det för platser som får agera botten för det vi visar upp?, frågar sig Alexandra Lige, som bland annat visar en bild av resterna på ett gammalt elskåp och en övergiven gammal anslagstavla. 

This Construction of Meaning invigs på lördag 25/9 kl 12.00 av Linn Wirdemo, ersättare i kultur- och utbildningsnämnden. Därefter följer samtal med studenterna. Konsthallen håller öppet kl 10-14

Under utställningsperioden, som pågår till och med den 13 november, arrangerar Alingsås kulturhus en rad olika programpunkter kring utställningen. Däribland ett samtal mellan Niclas Östlind, fil.dr. i fotografi, curator och författare och Annika von Hausswolff, adjungerad professor på enheten för film, fotografi och litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. 

Utställningen och programpunkterna ingår i GIBCA Extended, där syftet är att inkludera och synliggöra den regionala konstscenen under tiden för Göteborgs Internationella Konstbiennal. 

Medverkande konstnärer i This Construction of Meaning:

  • Camilla Fredin 
  • Charlotta Gavelin 
  • Alexander Gustf-Thompson 
  • Anna Julkunen 
  • Alexandra Lige 
  • Emi Linna 
  • Ela Polkowska 
  • Alberto Rossi 
  • Kristina Zetko 
  • Petronella Åslund 

Pressmeddelande från Alingsås Konsthall
Text: Katrin Niklasson