Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Faktorerna som drev 22-åringen fram till yxmordet

Publicerad

Under onsdagen vittnade Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, om hur den mordåtalade 22-åringen som högg ihjäl sin hyresvärd med en yxa drevs till mordet och hur man måste förstå den psykologiska processen som kan få någon att utföra en sådan handling.

Ulricehamns tidning 181018:

Går det att förklara mardrömsdagen som ledde fram till att den 22-årige ulricehamnaren högg ihjäl sin hyresvärd med en yxa med den psykologi som ledde fram till de amerikanska soldaternas övergrepp i Abu Ghraib-fängelset i Irak?
Rättegången i Uddevalla tingsrätt mot ulricehamnaren och de fyra övriga – för honom sedan tidigare okända – männen börjar efter tre veckor närma sig slutskedet. Under onsdagen vittnade Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, om hur den mordåtalade 22-åringen drevs till mordet. Han redogjorde för de sju faktorer som forskningen visar är betydelsefulla för att förmå en frisk människa att begå illdåd på personer man inte har en personlig relation eller agg till och menade att de fanns på plats i detta fall. Vidare menade han att för att förstå hur detta kunde sluta som det faktiskt slutade måste man beakta de här sju faktorerna och att alla dessa fanns närvarande. Man måste förstå den psykologiska processen, själva gärningen i sig har inget förklaringsvärde,

Läs hela artikeln i Ulricehamns tidning (låst för icke-prenumeranter)