Länkstig

En utbytestermin som gav perspektiv på världen

Publicerad

Handelshögskolan har samarbete med cirka 160 partneruniversitet runt om i världen, och möjligheten att tillbringa en termin på något av dessa är öppen för många av våra studenter. Hösten 2019 läste August Schelin på Universidad del Pacífico i Peru, en av Sydamerikas bästa handelshögskolor. Förutom nya vänner och en slipad spanska gav det en bättre förståelse för sydamerikansk politik och historia – och perspektiv på världen.

Hur var din utbytestermin i Peru?

August SchelinJag tycker att det var fantastiskt bra! Förutom att Pacífico är en väldigt bra skola så var det kul att få spendera så mycket tid i en helt annorlunda kultur, i ett land med några av världens mest kända sevärdheter, bästa restauranger och ett mycket trevligt folk. Sen är det en riktigt spännande tid att vara i Peru, och regionen överlag, eftersom det är så mycket som pågår politiskt och ekonomiskt. Jag uppskattade verkligen närheten till händelseförloppen. Det gör att man får en helt annan förståelse och inblick i vad som händer, inte minst när vi fick chans att analysera det inom ramen för utbildningen.

Berätta om universitetet!

Universidad del Pacífico är den bästa handelshögskolan i Peru och en av de bästa i Sydamerika, vilket märks så fort man sätter foten på campus. Universitetet har otroligt moderna faciliteter och skicklig personal – såväl professorer som administrativ personal. De lokala studenterna får slita rätt hårt eftersom de förväntas ha åtminstone två internships under sina sista år, parallellt med studierna, men de flesta verkar rätt nöjda med upplägget då de menar att en examen från Pacífico garanterar toppjobb.

Hur skiljer sig studierna från hur det är i Göteborg?

Det mest anmärkningsvärda är att klasserna är mellan 10 och 40 personer, och upplägget för utbildningen är mer lik svensk gymnasieutbildning än universitetsutbildning i bemärkelsen att studenterna förväntas delta aktivt under lektionstid. Man läser fem kurser parallellt och skriver mid-term tentor och sluttentor i november, utöver kontinuerlig bedömning i klassrummet. Schemat skiljer sig också kraftigt från hur det ser ut i Sverige. En av mina lektioner började 07:30 på morgonen, en annan började 18:30 och slutade 21:20, detta till följd av att många professorer jobbar i näringslivet utöver sina utbildningsuppdrag, och att studenterna behöver ges tid till sina internships som ofta är 30 timmar eller mer per vecka. En vanlig vecka hade jag lektioner tisdag till fredag, i genomsnitt 4,5 timmar per dag.

Och hur var studentlivet?

Som före detta kåraktiv på Handels så har jag ett rätt gediget benchmark att jämföra med, och det är uppenbart att Peru inte når upp till HHGS nivå varken vad gäller mängden aktiveter eller storleken på aktiviteterna. Med detta sagt så organiserar Pacíficos motsvarighet till studentkår en hel del resor för utbytesstudenterna, såväl endagarsutflykter som längre resor. Det finns också idrottslag, volontärarbeten och organiserade fester att ta del av, så det ges absolut möjlighet att träffas och umgås utanför skolan. Under hösten var vi 250 utbytesstudenter på Pacífico och jag skaffade en hel del vänner som sågs ofta och åt middagar, festade och reste runt i landet tillsammans.

Vad tog du med dig hem?

På ett socialt plan tog jag med mig många nya bekantskaper och det planeras redan resor runtom i Europa för att ses igen, vilket såklart är kul. Akademiskt hann jag lära mig mer spanska, även om jag redan talade flytande när jag kom hit, och jag har fått en bättre förståelse för sydamerikansk politik och historia. Den mest värdefulla erfarenheten har dock varit att lära sig att leva i Peru som trots allt är ganska annorlunda från Sverige, att integreras in i samhället och få mer perspektiv på världen.