Länkstig

En händelserik termin

Publicerad

Terminen lider mot sitt slut och de flesta står inför sommarsemester. För Welcome Services på Göteborgs universitet har det gångna halvåret inneburit en rad olika aktiviteter och evenemang, både återkommande klassiker och nytillskott, riktade gentemot internationella forskare och personal samt internationella studenter.

Welcome Services samarrangerar vissa evenemang tillsammans med Chalmers. Ett av dem är International Café på Ågrenska villan dit internationella forskare, personal, doktorander samt deras familjer och värdar är välkomna den första måndagen varje månad. Denna termin rundades av med ett specialcafé med sommartema den 3 juni där rekordmånga gäster deltog. Där presenterades bland annat tips på vad som finns att göra i och omkring Göteborg under somrarna.

Ytterligare ett café som Welcome Services har anordnat regelbundet under våren är ett språkcafé, öppet för internationella forskare, personal och studenter, men också för nyanlända. Varje tillfälle inleddes med en kort föreläsning om ett visst ämne som sedan diskuterades i grupper, på så vis har träffarna hållits varierade och allmänbildande.

På tidigare nämnda Ågrenska villan hölls även International Evening i februari där internationella forskare och internationell personal bjöds på mat och dryck, minglade och umgicks under festliga förhållanden.

Samma målgrupp har bjudits in till guidade turer av Stadsmuseet och Botaniska trädgården samt en guidad stadsvandring. En heldagsexkursion till Sven Lovén centrum för marin infrastruktur på Tjärnö genomfördes i april där deltagarna fick lära sig om forskningen som bedrivs där, samt om naturen, djur- och växtlivet i området.

Bild
Guest at Tjärnö
Foto: Joacim Schmidt

Welcome Services har arrangerat och bjudit in till en rad seminarier, föreläsningar och workshops. Deltagare har kunnat få matnyttig information om det svenska skattesystemet, hur man deklarerar, att jobba i Sverige och vilka rättigheter man har som konsument. Ett nytt seminarium som anordnades för första gången i mars handlade om att äta billigt, nyttigt och hållbart. Det var även öppet för studenter och deltagarna fick efter föreläsningsdelen möjligheten att själva smaka på typiskt svenska matvaror.

Ett annat nytt arrangemang som ägde rum i mars var en workshop riktad mot makar och medföljande till internationella forskare och personal. Workshopen avslutades med en konsert på Världskulturmuseet.

Sammanlagt har Welcome Services arrangemang för internationella forskare, personal, doktorander och deras familjer lockat omkring 450 deltagare under den gångna vårterminen.

Vi ser det som värdefullt att skapa olika mötesplatser över ämnesgränserna

Även de internationella studenterna har bjudits in till aktiviteter och andra arrangemang. Välkomstprogrammet för dem inleddes i januari under dagen då flest studenter anlände, kallad Arrival Day, där de togs emot med bussar på flygplatsen och tågstationen och fick sedan hjälp med nödvändig information och de som skulle bo i studentlägenheter skjutsades även dit. Därefter hölls Welcome Day, där de fick information om hur det är att studera och leva i Göteborg.

Bild
Welcome Fair
Foto: Nils Pasi Nävert

Under den efterföljande Fair and Information Day på Konferenscentrum Wallenberg fick de internationella studenterna information om bland annat studenthälsa, kurser i svenska, akademiskt skrivstöd, studentboende och universitetets bibliotekssystem. De fick chansen att tala med ett brett utbud av utställare som arrangerar aktiviteter och evenemang för studenter, eller erbjuder hjälp och stöd under tiden som de spenderar i Göteborg. Välkomstprogrammet avslutades med Welcome Reception där studenterna fick besöka Universeum under en kväll då det var stängt för allmänheten.

Ett antal workshops arrangerades för studenterna och de fick lära sig om bland annat interkulturell kommunikation och grupparbeten, som här tar en större del av deras utbildningar än vad de kanske är vana vid. I maj bjöds de även in till en heldagsutflykt till Varbergs fästning i vilken de fick en guidad visning. Där fick de dessutom chansen att besöka Hallands kulturhistoriska museum.

Under vårterminen har Welcome Services arrangemang för internationella studenter lockat omkring 800 deltagare.

—Det är viktigt att vi kan ge den internationella personalen information om hur det fungerar att leva och arbeta i Sverige. Våra seminarier kan ses som ett komplement till övriga introduktionsutbildningar som universitetet ger. På samma sätt vill vi ge de internationella studenter den information de behöver för att snabbt kunna komma igång med sina studier, säger Karin Hellqvist, chef för Welcome Services.

—Vi ser det som värdefullt att skapa olika mötesplatser över ämnesgränserna. Det är roligt att se att så många personer deltar och att det ofta leder till fortsatta kontakter.

Publicerades första gången 2 juli 2019