Bild
Drottning Elizabeth II.
Foto: Shutterstock
Länkstig

”Drottning Elizabeth II agerade som en förenande kraft”

Publicerad

Genom att kombinera tradition och förändring lyckades drottning Elizabeth II hitta en ny roll för Storbritannien. Det konstaterar Jens Norrby, doktorand i idéhistoria, med anledning av drottningens död efter 70 år som regent.

– I en såpass hängiven monarki som Storbritannien så kommer såklart monarken alltid att ha en central plats i den gemensamma identiteten. Elizabeth II kom dock att få en särskilt betydelsefull roll som någon slags minsta gemensamma nämnare för en anmärkningsvärt stor del av den brittiska befolkningen. De senaste decennierna tillät hennes låga profil inom kontroversiella ämnen henne att agera som en förenande kraft under en tid då många britter upplevde att landet led av djupa konflikter och stora klyftor.

Hon satt 70 år på tronen – hur har det påverkat hennes roll och inflytande?
– Elizabeth II satt inte bara en mycket lång tid på tronen utan också under en symboliskt viktig tid, från Churchill till Truss. Det var en tid då Storbritannien på ett mycket konkret sätt tappade mycket av sin internationella ställning och tvingades att försöka hitta en ny nationell roll och identitet i förhållande till resten av världen. Drottningens, på det stora hela, lyckade arbete med att kombinera tradition och förändring utgjorde ett nav i det arbetet och detta är nog ett av de områden där hon som person fick mest inflytande.

Vad innebär hennes död för den brittiska monarkin?
– Det är såklart lite tidigt att uttala sig om ännu men det är ju helt uppenbart att efterföljande generationer redan nu inte har visat prov på samma stabilitet i den monarkiska rollen som hon. Både Charles och senare William kommer säkert att mogna in i rollen och växa till det ansvar som läggs på dem, men det finns en risk för att de oroligheter som ändå plågat kungahuset de senaste åren, som turerna kring prins Andrew, prins Harry och hans hustru Meghan, kan få större påverkan och bli svårare att sopa under mattan.

Till sist, hur tror du att drottning Elizabeth II kommer att minnas?
– I detta ögonblick framstår det ju som att hon lyckats knyta ihop på sitt livsverk på ett sätt som framstår som mycket positivt i britternas – och inte minst omvärldens – ögon. Sen får man ju komma ihåg att en sådan sak som historiskt arv alltid förändras med den tid som minns.

Av: Thomas Melin