Coronahalten i avloppsvattnet fortsätter uppåt
Halten coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter att stiga. Det visar senaste resultaten och analyserna från Göteborgs universitet.
Område
Hälsa &
medicin
Halten coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter att stiga. Det visar senaste resultaten och analyserna från Göteborgs universitet.
– Ja, tyvärr fortsätter det uppåt, konstaterar Heléne Norder, forskningsledare och mikrobiolog, om det aktuella veckoresultatet, baserat på prover tagna vecka 29, den 18-24 juli.
Proverna som togs under vecka 26 och 27, fram till den 10 juli, påvisade en relativt låg halt av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg. Men efter det har halten stigit i två veckomätningar i rad.
Resultaten från den nu aktuella mätningen visar att nivån ligger klart över toppnoteringarna för pandemivågorna ett, två och tre, men under toppnivån för pandemivåg fyra.
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg pågår sedan februari 2020. De görs av en forskargrupp på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i samarbete med kommunägda Gryaab som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner.
Bolaget bistår varje vecka forskarna med ett prov med samlade dagsprover av avloppsvatten. Gruppen som sedan mäter och analyserar proverna rapporterar direkt till smittskydd och vårdgivare i Västra Götaland.
Coronavirus i avloppsvattnet påvisar virus- och sjukdomsförekomst i samhället. Kopplingen mellan virus i avloppsvattnet och andelen svårt sjuka har dock successivt minskat i takt med att vaccinationsskyddet stärkts.
Utöver sars-cov-2 undersöks halten av enterovirus, som ökat i senaste veckomätningen och ligger relativt högt för säsongen. Enterovirus kan ge ett brett spektrum av symptom från vanlig förkylning till inflammation i hjärtsäcken, hjärnhinneinflammation och förlamning. Majoriteten får dock lindriga symtom.
Halten adenovirus, som ger luftvägsinfektioner och misstänks för att även ge gulsot hos barn, sjunker i den aktuella veckomätningen av avloppsvatten i Göteborg.