Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Claudia Fahlke finalist till Stora Psykologpriset 2017

Publicerad

Priset delas ut av Sveriges Psykologförbund och går till en psykolog som genom sitt arbete bidrar till att förbättra människors livskvalitet och utveckla mänskliga resurser. En av finalisterna är Claudia Fahlke, professor i hälsopsykologi på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och också en av grundarna till Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA).

Claudia Fahlke. Foto: GUJuryn har i år valt att uppmärksamma tre psykologer som tydligt bidragit till att förbättra livskvalitén för människor i särskilda situationer och med särskilda utmaningar. Det har dessutom skett inom områden som är lite uppmärksammade inom psykologin i allmänhet och i utbildning av psykologer.

Juryns motivering för professor Claudia Fahlke är att hon är en central gestalt både vad gäller forskning och praktik kring människor med missbruksproblematik. Hennes arbete ägnas en grupp som inte är särskilt uppmärksammad eller omnämnd men som kostar mycket både samhällsekonomiskt och i mänskligt och personligt lidande. Vidare skriver de att hon har genomdrivit flera initiativ för att akademisera området missbrukspsykolog, till exempel startat universitetskurser, masterprogram och inrättat specialistutbildning med inriktning mot missbruk.

– Människor med beroendeproblem och psykisk ohälsa hamnar ofta mellan stolarna inom vården och samhällets attityder gentemot dessa personer är inte alltid så hjälpsamma. Som finalist till priset får nu området särskild uppmärksamhet vilket är mycket glädjande, det är en uppmuntran som jag vill dela med mig till dem det berör och till mina psykologkollegor i fältet, säger Claudia Fahlke.

Mer om Claudia Fahlke

Om finalisterna på Psykologförbundets webbplats