Bild
Porträtt av Ann Towns. Ann har glasögon och en kavaj på sig. Hon sitter framför ett skrivbord med en bokhylla bakom sig.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Medarbetarporträtt: Ann Towns, professor

Ann Towns är professor vid Statsvetenskapliga institutionen. Förutom att undervisa, bedriver hon forskning kring frågor om sociala hierarkier, makt och motstånd i internationell politik. Hon driver bland annat forskningsprogrammet GenDip om könsnormer, könad praktik och hierarkier inom diplomatin.

Varför sökte du dig till Göteborgs universitet?

Jag blev faktiskt rekryterad av Göteborgs universitet. Universitetet kontaktade mig och frågade om de fick nominera mig till Wallenberg Academy Fellows, som är en privat satsning på unga forskare i Sverige. Tack vare det har jag haft möjlighet att driva det här större arbetet med kön i diplomati och bygga upp mitt forskningsprogram GenDip. Nu trivs jag och vill vara kvar här.

Hur kan en arbetsdag se ut?

Det finns några olika typer av arbetsdagar. Vissa arbetsdagar är fokus på fältarbete och då består dagen av resor, intervjuer och att hämta in material i olika arkiv. Andra arbetsdagar är jag på konferenser eller workshops där jag kan presentera min forskning. Men när jag är på plats på universitetet är det främst för undervisningen, både planering och träffa studenter i klassrummet. 

Ibland är det väldigt socialt som när jag sitter i styrgrupper för internationella nätverk eller blir intervjuad av media. I andra fall är det mer ensamt, till exempel när jag läser manuskript till tidskrifter eller när jag är i skrivarprocessen för min egen forskning. 

Aula med flera stolar uppradade, ett podium, balkonger och stora fönster.
Aulan på Statsvetenskapliga institutionen.

Vad är det bästa med att jobba på Göteborgs universitet?

Jag gillar att det är ett stort universitet i stadskärnan av Göteborg. Det ständiga inflödet av idéer och personer gör att det händer mycket på universitetet. Vi är också bra på att samarbeta och stötta varandra, trots att vi sitter på olika institutioner och driver olika sorters forskning. Kulturen är lite "går det bra för andra går det bra för mig också" - man hjälps helt enkelt åt! 

Jag uppskattar också det stöd som finns på universitetet i form av Forsknings- och innovationskontoret. Där har jag fått stöd med ansökningar och intervjuer, bland annat inför Wallenberg Academy Fellows. 

Vi har ju också fantastiskt duktiga studenter, det är en viss sorts privilegium att jobba med studenter som har så mycket färdigheter när de kommer hit. De ställer frågor och är nyfikna, vilket gör att både jag och studenterna lär oss saker i klassrummet!