Bild
Bild på de utställda böckerna
Foto: Lina Löfström Baker
Länkstig

Svensk Bokkonst 2020 – 25 föredömligt producerade böcker

Kultur & språk

Välkommen att se en utställning av Svensk Bokkonsts samling prisade böcker från 2020 års bokutgivning.

Utställning
Datum
6 sep 2022 - 14 okt 2022
Plats
Baulan / Konstbiblioteket, Kristinelundsgatan 6-8 Göteborg

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Syftet med Svensk Bokkonst är att stimulera och inspirera till ökad kvalitet inom produktionen av böcker och tävlingens syftar till att belysa alla led av bokproduktionen. HDK-Valand är representerad i styrelsen.

Varje år anmäls omkring 300 bidrag till Svensk Bokkonst. Juryn består av deltagare som representerar olika delar av bokframställningen: grafisk formgivning, förlagsverksamhet, tryckeri, bokbindning, illustration, fotografi och författare. I juryns uppdrag finns formulerat att det är den goda vardagsboken såväl som de nyskapande uttrycken som skall lyftas fram. Vinnarna tillkännages vid en prisgala på Kungliga biblioteket varje år, då också böckerna presenteras i en unikt formgiven katalog.

Under året har böckerna som juryn valde ut från 2020 års utgivning varit ute på en turné och har nu landat i Göteborg. I arbetet med katalogen för Svensk Bokkonst 2020 har formgivaren BankerWessel och fotografen Lina Löfström Baker använt marmorerade papper från N. Bernard Anderssons bokbinderi/Nordiska Kompaniet (NK) vars samling finns på Kungliga biblioteket.