FRAMFLYTTAS Forskaren som människa - om forskarens inre liv
Forskning
SEMINARIUM FRAMFLYTTAS I TIDEN MED ANLEDNING AV MYNDIGHETERNAS REKOMMENDATIONER I RÅDANDE PANDEMILÄGE. Vi återkommer med nytt datum när läget lättar.
SEMINARIUM FRAMFLYTTAS I TIDEN MED ANLEDNING AV MYNDIGHETERNAS REKOMMENDATIONER I RÅDANDE PANDEMILÄGE. Vi återkommer med nytt datum när läget lättar.
Forskaren är också människa. Det är ett självklart men likväl undanskuffat påstående, intimt förbundet med forskarlivets glädje och elände. Det handlar om fundamentala men sällan omtalade inslag i vardagslivet, som vilken roll känslor, engagemang och sociala relationer har för forskningens inre liv.
Från den individuelle forskaren, över forskningsteamets ”mikrokosmos”, till den bredare omgivning i vilken forskning blir till, gör sig människan påmind. I den nyligen utkomna The Inner World of Research, 2020 – som baserar sig på autobiografiskt material och intervjuer med forskare, författare, konstnärer och musiker – djupdyker Stefan Svallfors i kreativitetens mysterier. Här ryms glädjen och frustrationen i att samarbeta, men också den roll som rädsla, ilska och uttråkning har i forskarens och forskningens inre liv. Vad gör denna mänskliga faktor med vår förståelse av vetenskapen?
Stefan Svallfors professor i sociologi, forskare vid Institutet för framtidsstudier, huvudsekreterare vid Vetenskapsrådet för området Humaniora och samhällsvetenskap, Emma Engdahl professor i sociologi Göteborgs universitet, och Olle Häggström professor i matematisk statistik, Chalmers Tekniska Högskola.
Seminariet ingår i serien Forskaren som aktivist – om vetenskaplighet och samhällsengagemang.
---
INBJUDNINGAR
Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat.
ÖNSKAR DU DELTA?
Är du som aktör intresserad och önskar att, i mån av plats, delta i seminariet? Maila ditt intresse till jonseredsherrgard@gu.se tillsammans med namn, organisation och din roll inom denna, samt vilken ingång du har till seminariets ämne.