Länkstig

Matematisk logik för datavetenskap

Kurs
DIT202
Avancerad nivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-18652
Ansökan stängd

Om utbildningen

Kraftfulla verktyg för verifikation av programvaru- och hårdvarusystem utvecklats. Dessa verktyg förlitar sig på ett avgörande sätt i logiska tekniker.
Denna kurs ger en sund grund i logik och en kort introduktion till några logiska ramverk som används för att modellera, specificera och verifiera datorsystem. Grundläggande kunskaper i logik är en god grund för kurser i programverifiering, formella metoder och artificiell intelligens.
Kursen täcker sats- och predikatkalkyl och modellkontroll (model checking).
Mer konkret ger kursen en grundlig introduktion till grundläggande begrep inom logik såsom naturlig deduktion, semantik för både sats- och predikatkalkyl, sundhet och fullständighet, konjunktiva normalformer, Hornklausuler, oavgörbart och uttrycksfullhet av predikatlogik, plus en introduktion till modellkontroll (modelchecking): linjär temporallogik (LTL) och branching-tid temporallogik (CTL).

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För att vara behörig till kursen ska studenten ha avklarat kurser för 105 hp inom datavetenskap eller matematik. Inklusive 7,5 hp i diskret matematik (till exempel DIT980 Diskret matematik för datavetare, Inledande algrebra delen av MMG200 Matematik 1, eller motsvarande). Följande kunskapsnivå i Engelska krävs; Engelska 6/Engelska B eller motsvarande från ett erkänt internationellt test, t.ex. TOELF, IELTS.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.