Bild
Landsväg
Länkstig

Synliggör forskning om genus, arbete och plats

Ett rättvist arbetsliv är ett av tre verksamhetsområden på Nationella sekretariatet för genusforskning. I vår lyfter sekretariatet aktuell forskning om genus, arbete och plats på internationell konferens och genom gästredaktörskap för Tidskrift för genusvetenskap. 

Bild
Ulrika Jansson, Nationella sekretariatet för genusforskning
Ulrika Jansson, Nationella sekretariatet för genusforskning
Foto: Natalie Greppi

Relevant kompetensförsörjning brukar beskrivas både som en förutsättning för att öka människors möjligheter på arbetsmarknaden, och något som bidrar till regional utveckling och hållbar tillväxt. Forskning visar dock att vem som i rekryteringsprocesser anses ha rätt och nödvändig kompetens i hög utsträckning är präglat av genusnormer. 

– Män förutsätts oftare att ha de mest relevanta nätverken och den nödvändiga potentialen och erfarenheten för olika typer av arbeten och karriärer. Ojämställdhet i rekryteringsprocesser görs till en fråga om upplevda brister hos kvinnor, såsom avsaknad av "rätt" utbildning, erfarenhet eller egenskaper, säger Ulrika Jansson, fil. dr i arbetsvetenskap och senior utredare på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.  

Bild
Lena Grip, Karlstads universitet
Lena Grip, Karlstads universitet

Hon har tillsammans med Lena Grip, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet, skrivit rapporten Kompetens och kön i Värmland – en fråga om närhet, nätverk och magkänsla. Studien har fokus på hur föreställningar om kompetens och kön påverkar kompetensförsörjning och rekrytering till ledande befattningar i Värmland, men situationen är inte unik, utan ser liknande ut i flera regioner i Sverige, berättar Ulrika Jansson. 

– Kompetensförsörjning är en nationell angelägenhet och det finns liknande kompetensutmaningar på olika platser. Samtidigt skiljer sig platser också åt när det gäller genuskontrakt och demografiska och infrastrukturella förutsättningar. Föreställningar om genus och plats samspelar på sätt som behöver synliggöras för att uppnå en hållbar kompetensförsörjning, säger Ulrika Jansson. 

Nu tar de med sina forskningsresultat till American Association of Geographers internationella konferens AAG2024, 16-20 april. Där både håller de i sessionen ”Intersectional perspectives on recruiting, retaining, and skills supply in times and places of transition”, och berättar om den egna forskningen. Konferensen samlar forskare från många olika länder och Ulrika ser fram emot att diskutera förutsättningar för jämlik kompetensförsörjning ur olika teoretiska perspektiv. 

– Vi vill samtala med forskare med intresse för rumslig segregering av arbete, feministisk arbetsgeografi och ämnen som på olika sätt engagerar sig i perspektiv på organisatoriska, lokala och regionala rekryterings- och kompetensförsörjningsprocesser, säger hon. 

Inom ramen för sekretariatets verksamhetsområde “ett rättvist arbetsliv” är Ulrika Jansson och Lena Grip även gästredaktörer för det kommande numret av Tidskrift för genusvetenskap, med tema "Genus, arbete och plats", som kommer senare i vår. 

– För att förstå arbetslivets genusrelationer och segregerade arbetsmarknader behövs kunskap i skärningspunkten mellan genusvetenskap, arbetsvetenskap och kulturgeografi. Det vill vi bidra med genom temanumret. Vi lyfter bland annat forskning som diskuterar rumsliga aspekter av arbetets organisering och hur plats påverkar arbetstagare i deras dagliga arbete, säger Ulrika Jansson.