Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Skapade utställning om Liberal Arts-programmet

Frida Jensen läser sista terminen på kandidatprogrammet Liberal Arts. Under de tre studieåren har hon ofta fått frågor av personer i sin omgivning: ”Vad fan är Liberal Arts?” och ”Har det inte med konst att göra?”. Nu får alla som undrar chansen att se och uppleva svaren. Frida har som praktikarbete gjort en utställning som flörtar med missuppfattningen att det är en konstutbildning.

Frida Jensen, bild ur hennes reklamfilm om utställningen om Liberal artsVernissage den 13 mars är INSTÄLLD

Basen i Frida Jensens utställning är konstverk – förstås! Och den heter ”VAD FAN ÄR LIBERAL ARTS?”.

Praktikplatsen har varit på kommunikations- och designbyrån Where is my pony i Göteborg där hon fått stöd och kunnat bolla sina idéer under tiden som utställningen tog form. Hon har projektlett och skapat allt på egen hand. Utöver själva utställningen har hon även gjort all marknadsföring kring den.

– Jag har huvudsakligen jobbat i den ateljé på Ringön som jag är med driver ateljékollektiv i och resultatet av det arbetet finns med i utställningen. Verken är inspirerade av några av de kurser vi läst på programmet. Det är allt från oljemålningar som är inspirerade av vår latinkurs till skulpturer som behandlar Aristoteles begrepp form och materia, säger Frida Jensen.

Där ingår även en film regisserad av Frida Jensen.

– Det är en tolking av Medeamotivet, 17 minuter lång. Filmen kommer att visas på en mindre skärm på utställningen. Och det blir en filmvisning i större format under vernissaget.

Utställningen visas på nya Humanisten under en månads tid med start den 13 mars.

De fria konsterna

Det var bland annat Liberal Arts-programmets tvärvetenskapliga blandning av humaniora och naturvetenskap som lockade Frida, och att den ger kunskaper klassiska språk som latin, grekiska och arabiska, varvat med antika teorier och modern filosofi.

Artes liberales betyder de fria konsterna – dit räknas grammatik, dialektik, retorik, aritmetik, musik, geometri och astronomi. Under antiken och medeltiden i Europa utbildade man sig i dessa ämnen för att bli tänkande och kritiska medborgare. Även dagens studenter på Liberal Arts-programmet i Göteborg tränas i självständigt tänkande. De får bland annat utbildning i klassisk humanvetenskap, vetenskaplig metod och hållbar argumentationsteknik.

Till sommaren tar Frida Jensen sin kandidatexamen. Vad händer sedan?

– Planen är att läsa vidare, det kommer bli en master antingen inom kommunikation eller kognition, har inte riktigt kunna bestämma mig om vilken ännu.

Exempel på andra praktikplatser som kurskamraterna har varit på:

• Studiefrämjandet i Skaraborg
• Stadsmuseet i Göteborg
• Svenska ambassaden i Kuala Lumpur
• Föreningen Skepsis
• Etihad Aviation Group i Abu Dhabi
• Teater Hybrid i Göteborg
• Välgörenhetsorganisationen och kaféet The Daily i Te Puke, Nya Zeeland

Frida Jensen läser sista terminen på kandidatprogrammet Liberal Arts.Utställningen ”VAD FAN ÄR LIBERAL ARTS?”

Tid: 13 mars–13 april

Plats: Humanisten, Renströmsgatan 6, i södra hallen på plan 3

INSTÄLLD: Vernissage den 13 mars är inställd. 

Se teaser på Youtube

Kontaktinformation

Vill du veta mer om utställningen, kontakta Frida Jensen, fridajensen.projekt@gmail.com

Läs mer om utbildningen Liberal Arts

För studiefrågor kontakta studievägledare Andreas Ott, andreas.ott@gu.se

Foto: Donna Lee